Crypto

Prodaja virtuelnog zemljišta napravi korak usred šireg kripto pada

Virtuelne nekretnine doživljavaju vlastiti krah jer su cijene zemljišta u raznim metaverzima, kao i obim prodaje, pali na najniže nivoe u posljednjih nekoliko mjeseci – usred šireg pada kriptovaluta u kojem je oko 2 milijarde USD izbrisano iz kapitalizacije kripto tržišta .

Prema kontrolnoj tabli koja prati prodaju metaverse po Dune Analyticsdobavljač podataka otvorenog koda, gotovo svi projekti su doživjeli značajan pad u obimu prodaje i prosječnim cijenama njihovog virtuelnog zemljišta.

Decentraland, The Sandboxi NFT Worldstri najveća projekta, ove godine su u julu ove godine obilježila najgori učinak.

Prosječna cijena virtuelnog zemljišta u Decentralendu pala je na najniži nivo u posljednja 24 mjeseca, pala na oko 4.006 USD u proteklom mjesecu. Poređenja radi, prosječna cijena zemljišta ovdje je bila oko 17.736 USD u julu 2020.

Slično tome, prosječna cijena zemljišta u Peščaniku značajno je pala u poređenju sa najvišom cenom iz januara 2022. od 6.291 USD, pala na 3.377 USD u julu. NFT Worlds je pretrpio još teži udarac, sa prosječnom cijenom koja je pala na 2.328 USD u julu ove godine, u odnosu na martovski maksimum od 18.095 USD.

Ovi projekti su također doživjeli značajan pad u obimu prodaje. Decentraland je u julu ostvario prodaju od oko 1,6 miliona dolara, što je najniži nivo u posljednja 24 mjeseca. Za poređenje, metaverse je prijavio više od 10 miliona dolara u obimu prodaje u prvom mjesecu godine.

Sandbox je također ostvario najlošiju prodaju u više od 16 mjeseci, koja je u julu pala na oko 2,86 miliona dolara, u poređenju sa rekordom iz novembra 2021. od preko 65 miliona dolara.

Pad dolazi nakon velikog buma cijena virtualnog zemljišta koji je započeo krajem 2020. i nastavio se sve do početka ove godine. Prema izvještaju CNBC-a, prodaja virtualnog zemljišta je prošle godine premašila 500 miliona dolara, a samo u januaru 2022. premašila 85 miliona dolara.

Pad cena virtuelnog zemljišta u metaverzumu ne bi trebalo da bude iznenađenje s obzirom na to da je šire tržište kriptovaluta, kao i ekonomija u stvarnom svetu, oštećeno zbog rata u Ukrajini i rastuće inflacije, između ostalih razloga.

____


– Cijene Metaverse zemljišta padaju, ali i dalje nadmašuju Ethereum
– Nekretnine u Metaverzumu cvetaju. Da li je to zaista tako luda ideja?

– Kako igrati igre Metaverse: Vodič za početnike za Decentraland
– ‘Sve je moguće u Metaverse’: Decentralandov tjedan mode privlači 60+ dizajnera, brendova i umjetnika

– Možete li zaista posjedovati bilo što u Metaverzumu? Blockchains i NFT-ovi ne štite virtuelno vlasništvo
– Metaverzum ne izgleda tako ometajuće koliko bi trebao, izgleda obično

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *