Crypto

Prikupljanje sredstava za kriptovalute već premašuje cijelu 2021.: Izvještaj

Uprkos tekućem padu tržišta, kripto sektor je već prikupio 30,3 milijarde dolara sredstava, nadmašivši cijelu godinu prikupljanja sredstava u 2021., pokazuje novi izvještaj.

U izvještaju od 2. avgusta kompanije za kriptoanalitiku Messari i Dove Metrics, podaci pokazuju da je 30,3 milijarde dolara prikupljenih u centraliziranim financijama (CeFi), decentraliziranim financijama (DeFi), nepromjenjivim tokenima (NFT) i infrastrukturi postignuto kroz 1199 sredstava kola u prvoj polovini 2022.

Ukupan iznos prikupljenih sredstava u šestomjesečnom periodu već je premašio 30,2 milijarde dolara prikupljenih u 1313 rundi tokom cijele 2021.

Više od trećine ukupno prikupljenih sredstava otišlo je u CeFi sektor, koji je imao 10,2 milijarde dolara sredstava. U sektor infrastrukture i NFT-a takođe su uložene velike količine, međutim, čini se da su investicije DeFi-ja zaostajale sa samo 1,8 milijardi dolara finansiranja u tom periodu.

Većina ulaganja u CeFi bila je usmjerena na kripto berze, čime je prikupljeno ukupno 3,2 milijarde dolara. Platne usluge, market mejkeri i preduzeća sa štednim/bankarskim računima bili su skoro izjednačeni na drugom mestu.

Sektor Web3 i NFT, koji je prikupio 8,6 milijardi dolara sredstava tokom polugodišta, vidio je da su NFT-ovi vezani za igre zauzeli lavovski dio ulaganja, podižući više od četiri puta više od bilo koje druge NFT vertikale.

Neke od trenutno popularnih kripto igara zasnovanih na NFT-u uključuju Axie Infinity, Aavegotchi, CryptoKitties, Galaxy Fight Club i Gods Unchained.

Povezano: Obim NFT-a je godišnji nizak u junu, ali kupci koji prvi put kupuju ostaju dosljedni

Prema najnovijem izvještaju o hedž fondovima PWC-a u junu, 38% hedž fondova sada ulaže u digitalnu imovinu, u odnosu na 21% u 2021.

Vođa PWC globalnih finansijskih usluga John Garvey rekao je da kripto sve više koriste menadžeri hedž fondova kako bi dobili prednost u odnosu na konkurenciju:

“To je potraga za alfom. Svi uvijek traže ugao u… pa kako ćete nadmašiti mjerila? Morate probati nešto drugačije i novo i neortodoksno.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *