Crypto

Prijedlog zakona američkog senatora nastoji ublažiti razmjenu kriptovaluta od provođenja mjera SEC-a

Senator Sjedinjenih Američkih Država Bill Hagerty, član Senatskog odbora za bankarstvo, uveo je zakon koji traži sigurnu luku za razmjenu kriptovaluta od “određenih” mjera provođenja Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC).

Zakon o jasnoći digitalnog trgovanja iz 2022. godine, koji je uveo senator Hagerty, ima za cilj da pruži regulatornu jasnoću oko dva glavna problema koja muče ustanove za razmjenu kriptovaluta — (i) klasifikaciju digitalne imovine i (ii) povezanih obaveza prema postojećim zakonima o vrijednosnim papirima.

Predlog zakona kojim se posrednicima digitalne imovine pruža sigurna luka od određenih izvršnih radnji Komisije za hartije od vrijednosti i za druge svrhe. Izvor: congress.gov

Sen. Hagerty je iznio pregled problema usred regulatornih prepreka:

„Trenutni nedostatak regulatorne jasnoće za digitalnu imovinu stavlja preduzetnike i kompanije pred izbor: da se kreću kroz značajnu regulatornu nejasnoću u SAD-u ili da se presele u inostranstvo na tržišta sa jasnim propisima o digitalnoj imovini.”

Gore spomenuta regulatorna nesigurnost, prema sen. Hagertyju, obeshrabruje ulaganja u kripto prostore i otežava mogućnosti otvaranja novih radnih mjesta u SAD-u. Kao rezultat toga, blokada “ugrožava vodstvo Sjedinjenih Država u ovoj transformacijskoj tehnologiji u tako ključnom trenutku”.

Senator je vjerovao da zakon, kada bude usvojen, ne samo da će pružiti “preko potrebnu sigurnost” kriptovalutama, već i poboljšati rast i likvidnost tržišta kriptovaluta u SAD-u.

Da bi se zakon uspostavio kao zakon, nacrt zakona treba da odobre Senat, Dom i predsjednik Sjedinjenih Država.

Povezano: Američki zakonodavci predlažu izmjenu zakona o sajber sigurnosti kako bi se uključile kripto kompanije koje prijavljuju potencijalne prijetnje

Uporedo sa regulatornim reformama koje su preporučili američki senatori, savezna vlada je pojačala napore da prouči izvodljivost digitalnih valuta centralne banke (CBDC) na američkom tržištu.

Pod Bajdenovom direktivom, Ured za nauku i tehnološku politiku (OSTP) analizirao je 18 CBDC dizajnerskih izbora – navodeći različite prednosti i nedostatke svakog sistema:

„Moguće je da će se tehnologija koja podupire pristup bez dozvole značajno poboljšati s vremenom, što bi je moglo učiniti prikladnijom za korištenje u CBDC sistemu.”

Tehnička procena američkog CBDC sistema istakla je sklonost odeljenja ka hardverski zaštićenom sistemu van knjige.

Leave a Reply

Your email address will not be published.