Crypto

Prihod od rudarenja bitkoina skočio je 68,6% u odnosu na dan s najnižom zaradom u 2022.

Industrija rudarstva bitkoina (BTC) pretrpjela je ogroman finansijski stres tokom 2022. godine jer je produženo medvjeđe tržište direktno uticalo na njihovu zaradu kada se prevede u američki dolar. Međutim, rudari otporni na dan najnižeg prihoda od rudarstva u godini, 13. juna, bili su svjedoci povećanja prihoda od rudarstva za 68,63% u roku od mjesec dana.

Tokom godine, prihodi od rudarenja bitkoina su opali zbog mnoštva faktora koji su usredsređeni na raspoloženje investitora – potaknuti tenzijama koje su nastale usled padova tržišta, kolapsa ekosistema i investicija koje donose gubitke. Prebijajući buku, Bitcoin ekosistem se oporavio na osnovu brojnih determinanti, uključujući prihod rudara u dolarima, poteškoće u mreži i stopu heširanja.

Ukupni prihod rudara tokom vremena. Izvor: blockchain.com

Podaci sa blockchain.com potvrđuju da je prihod od rudarenja BTC-a skočio za skoro 69% u jednom mjesecu — sa 13,928 miliona dolara 13. jula na 23,488 miliona dolara 12. avgusta. Značajno povećanje prihoda od rudarenja uvjerava rudarenje Bitcoina kao održiv posao uprkos visokim operativnim troškovima. Osim toga, niže cijene rudarske opreme (GPU) omogućile su rudarima BTC-a da prošire svoju postojeću infrastrukturu dok nastavljaju da iskopaju posljednja 2 miliona BTC-a.

Pored prihoda od rudarenja, bitcoin heš stopa je porasla za preko 10% tokom prošlog mjeseca, dodajući otpornost mreže na napade dvostruke potrošnje. Međutim, kao rezultat toga, poteškoće u mreži – mjera koliko je teško rudariti novi BTC blok – porasle su po prvi put od juna.

Povezano: Zalihe BTC rudarstva se udvostručuju za mjesec dana kako se proizvodnja povećava

Preslikavajući pozitivne rezultate širom Bitcoin mreže, kompanije za kripto rudarenje prijavile su povećane cijene dionica tokom prošlog mjeseca.

Kompanije za rudarenje kriptovaluta, uključujući Hut8 Mining Corp., Marathon Digital Holdings i Core Scientific, otkrile su vrtoglave cijene dionica, a svaka je imala barem 95% bolje rezultate nego u junu 2022.

Sve tri kompanije su, međutim, objavile povećane gubitke, potaknute gubicima zbog umanjenja vrijednosti njihovih kriptovaluta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *