Crypto

Prema ovom insajderu, institucije i dalje ulažu velike investicije u digitalnu imovinu uprkos kripto zimi

Tekući pad kripto tržišta istisnuo je razne investitore iz sektora, ali su brojni institucionalni investitori odlučni da nastave sa svojim ulaganjima u kriptovalute, kaže David Mercer, izvršni direktor globalne finansijske tehnološke kompanije LMAX Group.

„Nije se vratilo unazad“, rekao je izvršni direktor, as prijavljen by Techcrunch.com. Institucionalni investitori „nisu se pokolebali ni za inč“.

Nakon haosa koji je pokrenut u maju 2022 pad terraUSD (UST) stabilnog novcakolaps glavnog kripto zajmodavca Celsius (CEL), i povezani događaji u industriji, mnogi posmatrači industrije očekuju da će institucije povući svoj angažman, rekao je.

Međutim, uprkos takvim očekivanjima, institucionalni angažman je trenutno isti prošle godine, a “možda bi bio i bolji”, smatra Mercer koji vjeruje da institucije idu naprijed u pogledu izloženosti kriptovalutama.

„Stado ide naprijed“, rekao je, sugerirajući da bi njihov napredak mogao biti spor.

Kako bi ponudio dokaz sve većeg interesa institucionalnih investitora za kriptovalute, Mercer se prisjetio 2018. godine kada je njegova kompanija pokrenula svoju vodeću institucionalnu kripto burzu LMAX Digital.

Kada je berza pokrenuta, kompanija je “pitala 35 banaka da li žele da trguju ovim proizvodom i imaju tržišne podatke, odgovorili su ne”, rekao je izvršni direktor. “Danas 14 od tih 35 [banks] uzmite naše tržišne podatke.”

Prošlog marta, LMAX grupa najavio formirao je partnerstvo sa SIX-om, evropskim operaterom infrastrukture finansijskog tržišta, s ciljem lansiranja fjučersa za kriptovalute sa centralnim kliringom podmirenih gotovinom.

U to vrijeme, Mercer je rekao da “kako se institucionalno usvajanje kripto trgovine nastavlja povećavati, mi ćemo upotpuniti našu ponudu dodavanjem kripto fjučersa u naš portfelj kroz ovo partnerstvo.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.