Crypto

Preko 1.900 čvorova koji proizvode blokove u ekosistemu Solana, otkriva novi izvještaj

Solana je objavila svoj prvi ikad, “Validator Health Report” koji je otkrio informacije o svojim mrežnim operaterima. Prema izvještaju, mreža ima preko 1.900 čvorova za proizvodnju blokova, od kojih skoro 1.688 (88,14%) vode nezavisni entiteti.

Solana kaže da su zdravlje i snaga njegovih validatora kritični za dugoročno zdravlje ekosistema. Ranije se mreža suočavala s negativnim reakcijama zbog nedostatka decentralizacije i skupog hardvera validatora.

Iako ovaj novi izvještaj ističe 3.400 validatora na šest različitih kontinenata.

Štaviše, izvještaj pokazuje kako je aktivnost na mreži porasla u prošloj godini. Mreža je u prosjeku imala 95 novih konsenzus čvorova i 99 RPC čvorova koji su se pridružili svakog mjeseca od juna prošle godine.

Izvor: Solana

Također je naglašeno da Nakamoto koeficijent na Solani, poznat kao količina dosluha validatora potrebnih za cenzuru mreže, iznosi 31 – i raste. Grafikon objavljen u izvještaju pokazao je Solanu s najvećim Nakmoto koeficijentom u poređenju s drugim mrežama kao što su Avalanche, Binance i Polygon.

Ipak, ovaj izvještaj dolazi nakon prošlosedmičnog hakovanja. Oko 5,2 miliona dolara u Solani (SOL) hakovano je iz 8.000 novčanika uključujući Phantom, Slope i Trust.

Vijest je potresla industriju i korisnici su pozvani da napuste svoje vruće novčanike radi dodatne sigurnosti, a istovremeno budu oprezni protiv prevara.

Povezano: Da li je vaš SOL bezbedan? Šta znamo o Solani haku | Izvještaj o tržištu

Istrage o haku trenutno su u toku. Neki stručnjaci ističu da je novčanik Slope odgovoran za kompromis. Slope je Web3 provajder vrućeg novčanika za Solana layer-1 (L1) blockchain. Izvještaji kažu da su ugroženi novčanici u jednom trenutku “​​kreirani, uvezeni ili korišteni” u mobilnoj aplikaciji za Slope.

Prije hakovanja novčanika, stručnjaci su spekulisali o povećanju cijena u SOL-u od 40% uprkos uslovima na medvjeđem tržištu. Ubrzo nakon što su se pojavile vijesti o haku, kriptovaluta je imala pad cijene od skoro 8%, nakon čega je uslijedio skok od 40 dolara po novčiću.

U vrijeme pisanja, SOL se kreće oko 44 USD po novčiću.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *