Crypto

Preko 1.400 kineskih firmi koje posluju u blockchain industriji, pokazuje nacionalni bijeli papir

Dana 29. decembra, državna Kineska akademija za informacione i komunikacijske tehnologije, ili CAICT, objavila je dokument pod nazivom “2022 Blockchain Whitepaper”. Prema pisanju lista, više od 1.400 blockchain firmi trenutno ima sjedište u Kini. Zajedno sa SAD, dvije zemlje predstavljaju 52% tržišnog udjela u globalnim blockchain preduzećima.

CAICT je također otkrio da je oko 48 visokoškolskih ustanova širom Kine uvelo diplome i certifikate vezane za “blokčejn inženjering”. U izvještaju, institucija je detaljno opisala četiri vrste blockchain tehnologija s velikim potencijalom primjene.

Prvo, “lanci poravnanja” bi omogućili transparentno objavljivanje telekomunikacionih naknada za firme kao što su China Mobile i China Unicom. Drugo, Zhejiang hladni lanci bi omogućili potrošačima da provjere izvor svoje hrane skeniranjem QR kodova proizvoda. Treće, Trusple platforma za prekogranična plaćanja može pomoći kupcima i prodavcima da dobiju informacije o dužnoj pažnji o svojim partnerima.

Konačno, platforme za praćenje blockchain-a mogu pomoći finansijskim regulatorima da uoče nepravilnosti narudžbi između različitih berzi. Veliki kineski tehnološki giganti kao što su Tencent, Ant Financial, Huawei i Alibaba, stvorili su “blokčejn saveze” proteklih godina za svoje poslovanje.

Kina trenutno dozvoljava vlasništvo nad kriptovalutama i nezamjenjivim tokenima, ili NFT-ovima, uz njihovu zakonitost zaštićenu na sudovima. Međutim, zemlja je zabranila izdavanje inicijalne ponude kovanica zajedno s digitalnim razmjenama i rudarenjem kriptovaluta.

Uprkos neuspesima, kineska vlada je uključila razvoj blockchaina u svoj zvanični nacionalni dnevni red. U listopadu je Državno vijeće Narodne Republike Kine izjavilo da će dati prioritet “računanju u oblaku, blockchainu i AI” kao sredstvima za poboljšanje upravljanja podacima i vladinih usluga. Kineski zvaničnici su 28. decembra objavili da će nacionalna berza za trgovanje NFT-ovima i autorskim pravima nad digitalnom imovinom biti pokrenuta 1. januara 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *