Crypto

Predviđanje cijene Ethereuma: Nakon spajanja može li ETH uskoro povratiti 1.500 dolara?

Ethereum blockchain je upravo prošao najznačajniju nadogradnju u svojoj istoriji. Međutim, dok su mnogi tržišni igrači očekivali da će cijena ETH-a naglo skočiti nakon spajanja, stvari nisu baš išle kako je planirano.

Šta je ispred druge najvrednije kriptovalute na svijetu?

Spajanje: pozitivan razvoj u cijeloj industriji

Spajanje, kao što je ranije navedeno, je posljednji korak u Ethereumovom prelasku na proof-of-stake (PoS). Na projektu se radi najmanje tri godine, a Ethereum fondacija je istakla njegovu važnost za blockchain.

Zbog ove promjene, očekuje se da će se Ethereum blockchain poboljšati na nekoliko frontova – uključujući potpunu implementaciju ETH uloga i neutralnosti ugljika. Prema nekim procjenama, to bi moglo pomoći u smanjenju ukupnog ugljičnog otiska blockchaina do 99,9%. Od Ethereum fondacije se također očekuje da napravi neke nadogradnje blockchaina u pogledu brzine transakcije, iako te nadogradnje možda neće doći do 2023. ili 2024. godine.

Ethereum blockchain će biti prikladniji za podršku hiljadama decentraliziranih aplikacija (dApps) koje se pokreću na njemu kako postane skalabilniji. U isto vrijeme, mnogi programeri koji su napustili Ethereum ili izabrali jednog od “Ethereum ubica” zbog problema s skalabilnosti s blockchainom bi bili motivirani da se vrate.

To znači da bi vrijednost ETH-a trebala naglo skočiti – barem na duge staze. U stvari, govori se o tome da će ETH na kraju okrenuti Bitcoin (BTC) – sredstvo koje ga je nastavilo voditi u smislu tržišne kapitalizacije. Kako Ethereum blockchain raste i uživa sve veću globalnu dominaciju, izgledi da ETH prestigne BTC izgledaju realističniji.

Cijena nakon spajanja potpomaže tržište

Nažalost, dok je spajanje Ethereum-a bilo ogroman uspjeh u smislu razvoja, investitori u ETH su bili razočarani padom cijena. Vrijednost ETH-a je pala za 7,25% u 24 sata od implementacije spajanja. Relativna snaga (RSI) imovine od 40,14 pokazuje da je još uvijek nedovoljno kupljeno, što ukazuje da investitori trenutno nisu motivirani da kupe imovinu.

Pad cijene ETH-a je u skladu sa ukupnim tržištem, koje je palo za 2,61%. ETH, kao i drugi kovanici s velikim kapitalom, stalno opada.

Čini se da je tržište još uvijek pod velikim utjecajem makroekonomskih faktora. Federalne rezerve SAD objavile su ove sedmice podatke o indeksu potrošačkih cijena (CPI), ključnom pokazatelju za mjerenje inflacije. Dok je tržište očekivalo pad brojki, objavljeni podaci su pokazali da je glavna inflacija u zemlji povećana za 0,1% mjesečno u avgustu. Štaviše, uprkos padu cijena gasa i usporavanju stambenog tržišta, bazna inflacija je porasla za 0,6% mjesečno i 8,3% na godišnjem nivou (YoY).

Dow Jones Industrial Average je pao za 2,6% nakon što su otkriveni podaci o CPI-u zbog rezultata lošijih od očekivanih. S&P 500 i NASDAQ indeksi su imali pad od 2,9%, odnosno 3,6%. Vrijednosti kovanica su također smanjene zbog bliskih veza tržišta kriptovaluta s konvencionalnim tržištem dionica.

Prognoza cijene ETH: Šta se dalje događa?

Pad cijene ETH-a je u skladu sa ukupnim tržištem, koje je palo za 2,61%. ETH, kao i drugi kovanici s velikim kapitalom, stalno opada.

Iako od spajanja nema metrike za performanse Ethereum blockchaina, rani pokazatelji obećavaju. Očekujemo da će se blockchain značajno poboljšati u smislu performansi tokom vremena. Ovo bi trebalo potaknuti više programera i dApp korisnika da kupe ETH i koriste ga za podmirenje transakcija.

Osim toga, poboljšanje na tržištu, koje se očekuje uskoro, trebalo bi pomoći u povećanju cijene ETH. Kao novčić sa velikom kapitalizacijom, ETH bi trebao biti jedan od najvećih korisnika kada tržište postane bikovsko. Sada ima još jedan katalizator koji pomaže u povećanju njegove cijene. Sve u svemu, čini se da je 1.500 dolara dobra polazna tačka, posebno na duge staze.

Zaključak

Kada se pad tržišta završi, očekuje se da će cijena Ethereuma porasti. Imovina ostaje jedna od najvrednijih na tržištu, a osnove proizašle iz spajanja trebale bi povećati njegovu cijenu još više.

Međutim, ETH nije jedina imovina dostupna investitorima koji traže vrijednost. Tamadoge (TAMA) je trenutno jedna od najuzbudljivijih kripto preprodaja, a mnogi predviđaju da će to biti sljedeća velika stvar u blockchain igrama. Njeni programeri su već prikupili preko 17 miliona dolara putem pretprodaje, a finalne karakteristike platforme bi trebalo da budu objavljene u Q4 2022.

Posjetite Tamadoge odmah

Leave a Reply

Your email address will not be published.