Crypto

Predviđanje cijene Cardano Crypto – ADA spremna za proboj prema 1 USD?

Cijena ADA je pala za 6,5% u posljednja 24 sata, a altcoin se spustio na 0,428011 dolara. Ovaj pad je u velikoj mjeri u skladu s tržištem, koje je također palo za oko 6% u istom vremenskom okviru, budući da stalni strahovi od inflacije, kamatnih stopa i stanja u globalnoj ekonomiji i dalje podstiču negativno raspoloženje investitora.

Međutim, uprkos današnjem padu, ADA se i dalje može pohvaliti jakim osnovama. Cardanovi programeri su nedavno implementirali važnu Basil nadogradnju, donoseći brojna poboljšanja na glavnoj mreži, koja će sve pomoći da bude privlačnija za buduće korisnike i investitore.

A sa preko 1.000 projekata izgrađenih na Cardano-u, vrlo je sporno da su svi sastojci na mjestu za ADA da se podigne na viši nivo kada uslovi postanu povoljniji.

Predviđanje cijene Cardano Crypto

Na 0,42801 dolara, ADA je također pala za 3% u protekloj sedmici i za 8% u posljednjih 14 dana. To je također 86% manje u odnosu na najviši nivo od 3,09 dolara svih vremena (postavljenog u septembru 2021.), procentualni pad koji je manje-više iste veličine kao i pad zabilježen kod drugih altcoina prvog sloja (npr. SOL je pao za 87%, dok su DOT i AVAX pali za 88%).

Što se tiče indikatora, indeks relativne snage ADA (ljubičasta) je pao na 50. Ovo ukazuje na preprodaju i podcjenjivanje ADA, dok nizak 30-dnevni pokretni prosjek (crveni) u odnosu na 200-dnevni (plavi) pokazuje da je ADA blizu dna.

U osnovi, sami tehnički pokazatelji sugeriraju da će ADA prije ili kasnije doći do rasta. Komplikujući faktor u ovome je, međutim, globalna ekonomija, koja ostaje u neizvjesnom stanju koje gura tržišta dionica i raspoloženje investitora.

A budući da je altcoin, ADA je na ivici takvog negativnog raspoloženja. Kao i kod većine drugih velikih alt-a, on je pao za veće procente od svog ATH-a od relativno ‘sigurnog’ bitcoina, iako je suprotna strana ovoga što može snažnije ojačati kada tržište krene u pozitivnijem smjeru.

Sa trenutnog nivoa, bilo bi potrebno povećanje od otprilike 133,3% da bi dostigao 1 dolar. Ovo se očigledno neće dogoditi preko noći, ali na osnovu činjenice da je 1 dolar samo trećina svog nekadašnjeg rekordnog nivoa, to je svakako izvodljivo u srednjoročnom i dugoročnom periodu.

Zaista, Cardano nastavlja svjedočiti vrsti stabilnog razvoja koji bi ga mogao pretvoriti u istinskog rivala Ethereuma. Kao što je gore navedeno, implementirao je Vasil nadogradnju u protekloj sedmici, koja će poboljšati skalabilnost i efikasnost mreže, a istovremeno će olakšati razvoj dapp-a (decentralizirane aplikacije).

Ovo je važno ažuriranje, a u kombinaciji s ažuriranjima koja sežu do prošlog septembra (kada su uvedeni pametni ugovori) pa čak i duže, čini se da Cardano čini robusnijom i korisnijom mrežom.

To se ogleda u broju projekata koji se grade na blockchainu, a posljednji broj njih iznosi 1.107. Istovremeno, 99 projekata je već pokrenuto, dok na mreži radi preko 3.000 Plutus skripti (tj. Cardanov ekvivalent pametnih ugovora).

Naravno, ukupna vrijednost Cardana ostaje relativno niska, na 76 miliona dolara. Međutim, vrijedno je istaći da je ovo ostalo manje-više konstantno tokom ovogodišnjeg medvjeđeg tržišta, što znači da projekti i korisnici nisu napuštali mrežu u teškim vremenima, pri čemu su padovi uglavnom rezultat pada cijena ADA-e.

Grube, pozadinske kalkulacije ukazuju na to da bi Cardano povećao svoj TVL na milijardu dolara (Ethereum trenutno iznosi 30,9 milijardi dolara), cijena ADA-e bi mogla porasti do 5,60 dolara. Nepotrebno je reći da njegova cijena ne bi porasla u direktnoj proporciji sa TVL-om, ali bi bila blizu, što implicira da je cijena ADA od 1 dolar vrlo dostižna, pod pretpostavkom Cardanova rasta.

Globalna makroekonomija

U ovom trenutku, međutim, malo je vjerovatno da će Cardano vidjeti zaista značajan rast u usvajanju i korištenju svoje mreže. Čak ni Ethereum, sa svojim prelaskom na proof-of-stake, nije zabilježio nikakav rast, a za to je uglavnom krivo stanje u globalnoj ekonomiji.

Kako stvari stoje, s visokom inflacijom i recesijom koja se nazire, mali broj potencijalnih investitora i korisnika želi izgraditi blokove prvog sloja kao što su Cardano i Ethereum. Investicioni i razvojni planovi su možda stavljeni na led (kao što se vidi kod igranja igara i NFT-a), tako da bi bilo previše optimistično očekivati ​​masovna kretanja pre nego što se uslovi počnu.

Međutim, kada to urade, Cardano je sigurno u dobroj poziciji da iskoristi obnovljeni optimizam i rast.

Leave a Reply

Your email address will not be published.