Crypto

Predstavnici industrije predlažu poboljšanja zakona o kriptoregulaciji Stabenow-Boozman

Predstavnici kripto zajednice podijelili su svoje odgovore na predloženi Zakon o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda (DCCPA) 15. septembra. Govoreći na drugom panelu rasprave koju je održao Senatski odbor za poljoprivredu, pozvani govornici su pohvalili prijedlog zakona u cjelini, ali su preporuke za poboljšanje.

Definicije su bile problem za svih pet govornika i šefa politike Blockchain Asocijacije Jakea Chervinskyja, koji je pušten izjavu o računu u trenucima nakon završetka ročišta. Svi komentatori su izrazili želju za jasnijom definicijom hartija od vrijednosti i robe.

“Iako prijedlog zakona uključuje izdvajanje za vrijednosne papire, on ne definira eksplicitno šta je ili nije vrijednosni papir (putem primjene Howey testa ili na drugi način)”, rekla je potpredsjednica Coinbasea i zamjenica glavnog savjetnika Christine Parker.

Izvršna direktorica Vijeća za kripto inovacije Sheila Warren rekla je:

“Nacrt zakona ostavlja agencijama i sudovima da utvrde da li je digitalna imovina, osim bitkoina i etera, hartija od vrijednosti ili ne. Do danas, ovaj pristup nije dobro funkcionisao, sa značajnim implikacijama za potrošače.”

Direktor za finansijsku regulaciju i korporativno upravljanje Centra za američki napredak Todd Phillips rekao je da zakonska definicija robe ne uzima u obzir ulogu rudara i dioničara.

Osim toga, Warren je rekao: “Zakon ograničava brokere, dilere i trgovačke objekte na transakcije samo u “transakcijama” ili “digitalnim proizvodima” koji nisu “spremni podložni manipulaciji”, ali ne pokušava definirati šta je “spremno podložno na manipulaciju” znači.”

Glavni pravni službenik Citadel Securities i bivši predsjednik Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) Heath Tarbert smatra da su opisi obveznika registracije prema zakonu preširoki. On se također zalagao za izričitu zabranu donošenja pravila primjenom:

„Iako se CFTC obično ne bavi donošenjem pravila primjenom, važno je da Kongres jasno pokaže svoju namjeru po ovom pitanju.”

Chervinsky je bio zabrinut da je definicija “platforme digitalne robe” preširoka i da bi mogla nametnuti “teške zahtjeve nekim firmama koje nisu opravdane minimalnim stepenom rizika koji predstavljaju”. On je također vidio prijetnje privatnosti u zahtjevima za te platforme.

Govornici su imali i razne nedoumice oko obima zakona. Nacrtu su potrebne specifikacije kako bi se ograničila ovlaštenja CFTC-a kako bi se izbjeglo reguliranje transakcija koje se ne odvijaju u Sjedinjenim Državama, prema Warren i Chervinsky.

Predlog zakona bi se takođe „mogao tumačiti kao zabrana decentralizovanih finansija (DeFi)“, rekao je Červinski. Warren je ponovio tu tvrdnju, rekavši da zakon sadrži odredbe koje su “neizvedive” za DeFi. Izvršna direktorica i izvršna direktorica Stellar Development Foundation Denelle Dixon istaknula je da bi “neki mogli tumačiti tekst tako da pokriju aspekte tehnologije, a ne učesnike koji nude proizvode i usluge koji koriste tehnologiju.”

DCCPA su predstavili predsjednica Odbora za poljoprivredu Debbie Stabenow i visoki član John Boozman 3. avgusta. Ovo je bilo prvo saslušanje o nacrtu zakona, za koji je malo vjerovatno da će biti usvojen tokom ovog Kongresa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.