Crypto

Predsjednik SEC-a Gary Gensler ima ‘fleksibilan’ način za registraciju tokena – Je li ovo dobra vijest za kripto?

Predsjedavajući Komisije za vrijednosne papire i berze (SEC) Gary Gensler intenzivira rad regulatora na proširenju regulative na kripto industriju.

U svom najnovijem svjedočenje u američkom Senatu, zvaničnik je izjavio da ima ‘fleksibilan’ način da se tokeni registruju u agenciji, ali njegovi prethodni kripto-skeptični komentari ukazuju na to da bi igrači kripto industrije mogli imati drugačiji pogled na pristup SEC-a.

Gensler je rekao američkom Komitetu za bankarstvo, stambena i urbana pitanja da među “skoro 10.000 tokena na kripto tržištu” vjeruje da su “ogromna većina vrijednosni papiri”.

„Zato sam zamolio osoblje SEC-a da radi direktno sa poduzetnicima kako bi se njihovi tokeni registrovali i regulirali, gdje je to prikladno, kao hartije od vrijednosti. S obzirom na prirodu ulaganja u kriptovalute, shvaćam da bi možda bilo prikladno biti fleksibilan u primjeni postojećih zahtjeva za otkrivanjem podataka”, rekao je.

Može li DIK pomoći institucionalnom usvajanju?

Gensler je također sugerirao da bi SEC mogao intenzivirati svoju saradnju sa naslijeđenim finansijskim igračima zainteresiranim za ulazak u kriptosferu, potencijalno povećavajući institucionalno usvajanje.

“Također sam zamolio osoblje da radi s firmama koje posluju na drugim dobro reguliranim tržištima koje žele ući na kripto tržište. Takvi tradicionalni finansijski posrednici izrazili su interes za pružanje usluga investitorima na kripto tržištu i to u skladu sa vremenski testiranim pravilima zaštite investitora”, rekao je on.

Najnoviji razvoj događaja dolazi ubrzo nakon, ranije ovog mjeseca, Genslera rekao je u govoru da su, po njegovom mišljenju, mnogi kripto tokeni vrijednosni papiri, to znači da mnogi ‘kripto posrednici’ obavljaju transakcije vrijednosnim papirima i kao rezultat toga moraju se registrovati kod SEC-a.

„Naš osnovni cilj je da investitorima pružimo zaštitu i obelodanjivanje koje zaslužuju — a to je propisano zakonom“, rekao je zvaničnik.

Nakon maja 2022 pad terraUSD (UST) stabilnog novcaSEC je također pokrenuo niz istraga o aktivnostima različitih kripto berzi, nastojeći utvrditi da li kompanije imaju adekvatne zaštitne mjere za sprječavanje insajderske trgovine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.