Crypto

Predsjedavajući SEC-a Gensler čvrsto se drži svoje kripto pozicije u pregledu svjedočenja u Senatu

Predsjedavajući Komisije za vrijednosne papire i berze Sjedinjenih Država Gary Gensler trebao bi svjedočiti pred Komitetom američkog Senata za bankarstvo, stambena pitanja i urbana pitanja na saslušanju pod nazivom “Nadzor američke Komisije za vrijednosne papire i berze” 15. septembra. Transkript njegovog govora je pušten unaprijed.

Gensler je zakone o vrijednosnim papirima nazvao “zlatnim standardom” tržišta kapitala. U njegovoj opsežnoj raspravi o tim tržištima na 13 stranica, kripto tržišta su zauzela oko stranicu i po, uključujući fusnote.

Gensler je ponovio svoje uvjerenje da su većina kriptovaluta vrijednosni papiri. S obzirom na tu filozofiju, zamolio je osoblje SEC-a da “radi direktno s poduzetnicima kako bi njihovi tokeni bili registrovani i regulirani, gdje je to prikladno, kao vrijednosni papiri”. Dalje je naveo da se mnogi posrednici, poput berzi, brokersko-dilerskih i onih sa skrbničkim funkcijama, bave hartijama od vrijednosti i da bi trebali biti registrirani kod SEC-a „u nekom svojstvu“. Osim toga, rekao je:

“S obzirom na prirodu ulaganja u kriptovalute, shvaćam da bi možda bilo prikladno biti fleksibilan u primjeni postojećih zahtjeva za otkrivanjem podataka.”

Stablecoins, rekao je Gensler, “mogu biti dionice fonda tržišta novca ili druge vrste vrijednosnog papira” i stoga također zahtijevaju registraciju i regulaciju.

Povezano: Sen. Lummis: Moj prijedlog sa senatorom Gillibrandom ovlašćuje SEC da zaštiti potrošače

Gensler je priznao ulazak tradicionalnih finansijskih firmi u kripto prostor i rekao da su zainteresovane za ulazak “u skladu sa vremenski testiranim pravilima zaštite investitora”, koja bi postojeći posrednici takođe trebali da poštuju kako bi osigurali jednake uslove. Dodao je da je dao instrukcije svom osoblju da traže načine na koje sigurnosne i nesigurnosne kriptovalute mogu trgovati zajedno.

Gensler je napomenuo da će “kripto posrednici možda morati jednog dana da se registruju i kod SEC-a i kod Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC)”, a već postoje dvostruki registranti.

Genslerovo svjedočenje je prvobitno bilo zakazano za 14. septembar, ali je pomjereno za sljedeći dan. Gensler će održati svoj govor otprilike u isto vrijeme kada predsjednik CFTC-a Rostin Behnam i nekoliko predstavnika kripto industrije govore pred Senatskim odborom za poljoprivredu o predloženom Zakonu o zaštiti potrošača digitalnih proizvoda. Taj zakon se smatra povoljan za CFTC u odnosu na SEC.

Gensler je u više navrata kritiziran kako zbog beskorisnog pristupa njegove agencije regulaciji kripto imovine, tako i zbog nedostatka akcije protiv učesnika u industriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.