Crypto

Predmet Ripplea, SEC-a ide na završetak nakon podnošenja ‘presude po skraćenom postupku’

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) i Ripple Labs pozvali su federalnog sudiju da odmah donese odluku o tome da li je Rippleova XRP prodaja prekršila američke zakone o vrijednosnim papirima.

U odvojenim zahtjevima koje su 17. septembra podnijeli Ripple i SEC, obojica su pozvali na izricanje presude po skraćenom postupku u američkom Okružnom sudu u Južnom okrugu New Yorka.

Presude po skraćenom postupku se podnose sudovima kada uključena strana vjeruje da ima dovoljno dokaza pri ruci za donošenje presude bez potrebe za suđenjem.

Obje strane su pozvale sutkinju Analisa Torres da odmah donese odluku o tome da li je Rippleova XRP prodaja prekršila američke zakone o vrijednosnim papirima. Ripple je tvrdio da je SEC ostao bez odgovora kako bi dokazao da je prodaja XRP-a predstavljala “investicioni ugovor”, dok je SEC čvrsto uvjeren da jeste.

Izvršni direktor Ripplea, Bred Garlinghaus u objavi na Twitteru 17. septembra, rekao je da su podnesci jasno dali do znanja da SEC “nije zainteresiran za primjenu zakona”.

“Oni žele sve to preinačiti u nedopustivom nastojanju da prošire svoju nadležnost daleko izvan ovlasti koje im je dao Kongres”, rekao je on.

U međuvremenu, glavni savjetnik Ripplea Stuart Alderoty primijetio je da “nakon dvije godine parnice” SEC “nije u mogućnosti da identifikuje bilo kakav ugovor o ulaganju” i “ne može zadovoljiti niti jedan dio Hauijevog testa Vrhovnog suda”.

U svom zahtjevu za donošenje presude po skraćenom postupku, Ripple je tvrdio da se slučaj SEC-a “svodi na nedopustivo otvorenu tvrdnju o nadležnosti nad bilo kojim prijenosom imovine.”

U prijedlogu se također tvrdilo da SEC ne može utvrditi da vlasnici XRP tokena ne mogu “razumno očekivati ​​profit” na osnovu Rippleovih napora jer nije bilo ugovornih obaveza između Ripplea i vlasnika tokena XRP.

S druge strane, SEC-ov vlastiti prijedlog za donošenje presude po skraćenom postupku tvrdi da može postojati “investicioni ugovor” bez ugovora, bilo kakvih prava datih kupcu i bez ikakvih obaveza prema emitentu.

Ali Ripple je u svom zahtjevu tvrdio da „to nije i ne bi trebao biti zakon, jer bez ovih bitnih karakteristika ne postoji ništa na što bi se Hauijev test mogao razumno primijeniti.”

Povezano: Tužba SEC protiv Ripplea: Sve što trebate znati

Ripple je umjesto toga ukazao na profit koji dolazi od “tržišnih sila ponude i potražnje”, nešto što je SEC “priznao” prema prijedlogu Ripplea.

Značaj ovog priznanja je bio istaknuto američki tužilac Jeremy Hogan u objavi od 17. septembra na Twitteru, navodeći da su “ovi ustupci savršeni za presudu po skraćenom postupku.”

Reakcija zajednice

Podnošenje zahtjeva za Ripple i SEC izazvalo je uglavnom pozitivno raspoloženje u XRP zajednici, a jedan korisnik Twittera smatra da je “kraj je blizu”:

Prijedlog za donošenje presude po skraćenom postupku dolazi skoro dvije godine nakon što je SEC tužio Ripple, bivšeg izvršnog direktora Christiana Larsena i sadašnjeg izvršnog direktora Brada Garlinghousea u decembru 2020. zbog navodnog prikupljanja 1,3 milijarde dolara prodajom neregistrovanih vrijednosnih papira putem XRP-a.

Ako sud izvrši presudu po skraćenom postupku, odluka suda će imati dubok uticaj na određivanje koje kriptovalute predstavljaju hartiju od vrednosti prema američkim zakonima o hartijama od vrednosti.

XRP token je porastao na maksimume koji nisu viđeni od jula nakon podnošenja zahtjeva – dostigavši ​​skoro 0,40 dolara, ali je od tada blago pao i trenutno ima cijenu od 0,34 dolara, prema CoinGecko.

Leave a Reply

Your email address will not be published.