Crypto

Post-Merge ETH je zastario

Godinama se pričalo da su razni blockchain projekti buduće “ubice Ethereuma”, projekti koji će skinuti Ether s trona i uzurpirati njegovu titulu najveće digitalne imovine. Čini se da je taj dan došao, iako se čini da je to bio unutrašnji posao. Lido-staked Ethereum (stETH) i drugi tekući derivati ​​za ulaganje su pripremljeni da učine Ether (ETH), kao sredstvo, zastarjelim.

Prijelaz sa proof-of-work (PoW) na proof-of-stake (PoW) omogućava svakodnevnim korisnicima decentraliziranih financija (DeFi) da imaju koristi od nagrada koje su prethodno bile rezervirane za rudare jednostavnim držanjem stETH ili bilo kojeg drugog ETH derivata za likvidno ulaganje. Ovo je ustupilo mjesto valu interesovanja širom industrije, od pojedinaca do institucija u centraliziranim financijama (CeFi) i DeFi. U proteklom mjesecu, ETH tekući derivati ​​za ulaganje su dobili tonu pažnje, a titani industrije — uključujući Coinbase i Frax — objavili su ETH tečne derivate za ulaganje.

Likvidni derivati ​​za ulaganje nude sve prednosti redovnog ETH-a, a istovremeno su imovina koja stvara prinos. To znači da su vlasnici u mogućnosti da budu izloženi ETH-ovoj cjenovnoj akciji i zadrže likvidnost dok iskorištavaju beneficije udjela. Novčanici koji drže stETH će se postepeno povećavati kako se prinosi od uloga redovno dodaju početnoj sumi.

Povezano: Niži troškovi, veće brzine nakon spajanja Ethereuma? Ne računaj na to

Dok većina strategija zalaganja zahtijeva zaključavanje sredstava u validatoru, likvidni derivati ​​za ulaganje omogućavaju korisnicima da održe likvidnost dok i dalje imaju koristi od prinosa na ulaganje. ETH zaključan u validatorima za ulaganje nije dostupan za povlačenje do dvosmislenog vremena u budućnosti, vjerovatno sa ažuriranjem u Šangaju. Iako se stETH i dalje trguje uz blagi popust u odnosu na ETH, očekuje se da će se ovaj jaz trajno zatvoriti kada se omogući povlačenje. Jednostavno rečeno, ETH tekući tokeni za ulaganje su samo kapitalno efikasniji od standardnih ETH ili tradicionalnijih praksi zalaganja.

Iz perspektive korisnika, malo je razloga za držanje redovnog ETH-a, gdje bi jedina potencijalna prednost bila povećanje cijene kada bi mogli držati likvidni derivat koji bi povećao njihov budući profit putem prinosa na ulaganje. Osnivači projekta su usvojili sličan mentalitet. Od projekata DeFi do nonfungible token (NFT) projekata, timovi širom Web3 su integrisali stETH u svoje protokole, sa gigantima kao što su Curve i Aave koji korisnicima DeFi-ja još olakšavaju da integrišu stETH u svoje strategije ulaganja.

Za protokole pozajmljivanja, stETH nudi mogućnost povećanja kolaterala prinosa bez donošenja rizičnih investicijskih odluka kako bi korisnici bili zadovoljni. NFT projekti su u mogućnosti da uspostave izvor prihoda kroz svoje novčane prihode, umjesto da im ostane konačan paušalni iznos. Olakšavajući Web3 projektima da ostanu na površini i održavaju svoju zajednicu sretnom, ETH tekući derivati ​​za ulaganje oslobađaju vođe projekata da pređu van brige o novcu i čuvaju istinske inovacije.

Osim što su kapitalno efikasniji, ETH tekući derivati ​​za ulaganje pomažu u održavanju Ethereum mreže. stETH i drugi derivati ​​predstavljaju Eter, koji je deponovan u Ethereum validator kako bi se osigurala sigurnost mreže.

Povezano: Ethereumovo spajanje će utjecati na više od samog blockchaina

Centralizacija uloženog ETH-a bila je glavna kritika modela konsenzusa PoS-a, pri čemu Lido čini više od 80% tržišnog udjela likvidnih derivata za ulaganje dok kontrolira preko 30% uloženog ETH-a. Međutim, nedavna proliferacija alternativa spremna je da umiri takve brige jer se tržišni udio širi između različitih organizacija. Zamjena ETH-a za tekuće derivate je sredstvo za korisnike da podrže decentralizaciju dok popunjavaju svoje torbe.

Kako se prednosti stekinga i dalje objavljuju u štampi, tekući derivati ​​za ulaganje će sigurno postati središnji dio čak i najjednostavnijih DeFi strategija. Coinbase pruža „cbETH“ znači da će čak i maloprodajni investitori biti upoznati sa strategijom. Vjerovatno ćemo vidjeti nagli porast u protokolima koji prihvataju derivate tekućeg stakinga, jer korisnici počnu stizati do suštinski besplatnog prinosa. Uskoro će mnogi korisnici DeFi-ja moći držati samo ETH da pokriju svoje naknade za plin.

Proliferacija likvidnih derivata za ulaganje će pomoći da se poveća količina ETH deponovanog u različite sisteme validatora, poboljšavajući sigurnost mreže, istovremeno pružajući prinos kako bi pružila finansijske koristi za pristalice. Čini se da su dani ETH odbrojani. Osim nominalne naknade za gas, svaki ETH koji nije pretvoren u likvidni derivat za ulaganje biće samo novac koji je ostao na stolu. Čini se da se dugo predviđani ETH ubica konačno pojavio, iako izgleda da će samo povećati sigurnost Ethereuma i torbe njegovih pristalica.

Sam Forman je osnivač Sturdyja, DeFi protokola za pozajmljivanje. Postao je strastven za kriptografiju u srednjoj školi prije nego što je studirao matematiku i informatiku na Stanfordu. Kada ne radi na Sturdyju, Sam trenira brazilski jiu-jitsu i navija za New York Giants.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.