Crypto

‘Posljednja sedmica okupljanja medvjeda’ — 5 stvari koje treba znati u Bitcoinu ove sedmice

Bitcoin (BTC) ulazi u novu sedmicu sa praskom nakon što je zapečatio svoje najveće sedmično zatvaranje od sredine juna – mogu li se dobra vremena nastaviti?

Nakon nestabilnog vikenda, BTC/USD je uspio ograničiti gubitke u kasniji dio vikenda kako bi proizveo čvrstu zelenu svijeću na sedmičnim vremenskim okvirima.

U onome što bi se moglo pretvoriti u posljednju “mirnu” sedmicu ljeta, bikovi imaju vremena na raspolaganju u odsustvu glavnih pokretača makro tržišta koji uključuju Federalne rezerve Sjedinjenih Država.

Osnove i dalje jake za Bitcoin, što je zbog povećanja njegove teškoće rudarenja po drugi put zaredom u narednim danima.

Na tržištima derivata takođe su prisutni ohrabrujući znaci, sa višim nivoima cena praćenim bikovskim podacima umesto sentimenta.

Pitanje za hodlere sada je koliko je snažan rast i da li je to samo to: bikovski kontrapokret unutar šireg medvjeđeg tržišta.

Cointelegraph predstavlja pet faktora koji mogu uticati na cijenu ove sedmice i pomoći u odlučivanju o sljedećim koracima Bitcoina.

Bitcoin prihvata volatilnost nakon višenedeljnog visokog zatvaranja

Sa oko 24.300 dolara, sedmično zatvaranje 14. avgusta bilo je najbolje u dva mjeseca za BTC/USD.

Sedmični grafikon pokazuje stabilan rast koji nastavlja da se oblikuje nakon najnižeg nivoa u junu, a prošlonedeljna svijeća je iznosila oko 1.100 dolara ili 4,8%.

Impresivan potez do 2022. godine, dobitak je izazvao određenu volatilnost preko noći u prvom trgovačkom danu na Wall Streetu u nedelji, BTC/USD je nastavio da dostiže 25.200 dolara na berzama pre nego što se primetno preokrenuo ispod nivoa nedeljnog zatvaranja.

BTC/USD 1-sedmični grafikon svijeća (Bitstamp). Izvor: TradingView

Ovakvi potezi obilježili su posljednje dane, što je dovelo do malog iznenađenja za trgovce koji nastavljaju da djeluju oprezno na kraćim vremenskim okvirima.

“Nova sedmica počinje, sa medvedima koji ulaze toliko daleko da ponovo testiraju neke ključne nivoe”, popularni trgovački račun Crypto Tony sažeto u dijelu njegovog najnovijeg ažuriranja na Twitteru tog dana:

“Još jednom, trebali bismo vidjeti zanimljivu sedmicu sa akcijskim cijenama. Prošao sam po cijeloj radnji u nižim vremenskim okvirima.”

Ako nepredvidivost nastavi da dolazi, šanse za pad su jasne, prema on-lancu monitoring resursa Material Indicators.

Nakon zatvaranja, nedeljni grafikon je počeo da signalizira „silazni momentum“. upozoriodok su dnevni vremenski okviri bili „ravni“ prema njegovim vlasničkim alatima za trgovanje.

Njegov tvorac, naučnik o materijalima, opisano ovu sedmicu kao “poslednju sedmicu skupa medvjeda” u njegovim vlastitim komentarima.

I dalje je zabavljala mnogo dublju ispravku – što možda i nije iznenađujuće – bila je zlatna buba Peter Schiff, koji je tvrdio da je 10.000 dolara još uvijek na kartama.

Dugoročno gledano, međutim, kolega trgovac i analitičar Rekt Capital je bio miran po pitanju kretanja cijena BTC-a.

Promptna cena ispod 25.000 dolara, rekao je, treba da se koristi za prosečan trošak dolara (DCA) u bitkoin – kupujući određeni iznos po određenom periodu – do sledećeg događaja prepolovljenja blok subvencija 2024. godine.

“Da biste uspjeli u Crypto-u, potrebna vam je strategija prosječenja troškova u dolarima, teza ulaganja, vizija i strpljenje,” on rekao Twitter pratioci tokom vikenda:

“Moja DCA strategija je nešto ispod 25000 dolara. Moja teza je zasnovana na događaju Halving 2024. Vizija doživljava vrhunac bika ~godinu nakon Halvinga. Sada sam samo strpljiv.”

Makro ostaje na “ivici noža”

Nakon prošlonedeljnih podataka o inflaciji u Sjedinjenim Državama, narednih pet trgovačkih dana izgledaju relativno mirno iz makro perspektive.

Fed je tih, ostavljajući samo neočekivane događaje u Evropi ili Aziji da utiču na performanse tržišta.

Međutim, prema jednom popularnom analitičaru, vjerovatnoća da će kriptovalute nastaviti klecati reakcije na makro pokretače izvan inflacije već bi mogla biti manja nego što mnogi misle.

U novom ažuriranju tržišta za svoj trgovački paket, DecenTrader Filbfilb je posmatrao opadajuću korelaciju između BTC-a i onoga što je nazvao „naslijeđenim tržištima“ šire.

“Bitcoin je pratio visoku korelaciju sa naslijeđenim tržištima kao što je prikazano u nastavku sa S&P500 u bijeloj i NASDAQ u plavoj, međutim od dostizanja najnovijeg dna, sva loša strana na naslijeđenim tržištima je vraćena i Bitcoin nije uspio slijediti njihov primjer, ” napisao je uz uporedni grafikon.

BTC/USD u odnosu na Nasdaq mini fjučers u odnosu na S&P 500 mini fjučers grafikon. Izvor: TradingView

Od najniže vrijednosti od 17.600 dolara u junu, bitkoin zapravo nije ojačao onoliko snažno koliko bi to zahtijevala njegova prethodna korelacija, dodao je Filbfilb, tvrdeći da bi spot cijena trebala biti iznad 30.000 dolara.

Razlog leži u debaklima Terra i Celsius, koji pružaju nešto poput savršene oluje ako se uzme u obzir zabrinutost zbog inflacije i reakcije Fed-a na nju.

“Ono što se nije promijenilo je sklonost Bitcoina da bude na milosti politike Fed-a u borbi protiv inflacije. Bolji od očekivanih podataka o inflaciji u srijedu su najnoviji primjer, koji je omogućio Bitcoinu da napravi iskorak na sjever, zajedno s dionicama“, nastavlja se ažuriranje:

„Napredak, podaci o CPI-u i slijedeće odluke monetarne politike i dalje će biti najvažniji u određivanju onoga što će se dalje dogoditi.”

Geopolitički faktori, uključujući sukob Rusije i Ukrajine, tenzije oko Tajvana i nadolazeću evropsku energetsku krizu, predstavljaju dodatne faktore rizika. Situacija na makro tržištu, zaključio je Filbfilb, stoga ostaje na “oštrici noža”.

U međuvremenu, trend protiv današnjeg trenda su vijesti iz Kine, koja je naglo smanjila stopu zbog razočaravajućih ekonomskih podataka.

“Ekonomski podaci za jul su veoma alarmantni”, rekao je za Bloomberg Raymond Yeung, ekonomista Velike Kine u Australia & New Zealand Banking Group Ltd:

“Vlasti moraju pružiti punu podršku od imovine politici Covid-a kako bi zaustavile daljnji ekonomski pad.”

Lex Moskovski, izvršni direktor Moskovski Capital, u međuvremenu, prognozirano da bi sve centralne banke na kraju snizile, a ne podigle kamatne stope:

“Svi će se okrenuti”, reagovao je.

Stope finansiranja su dobre uprkos tome što su dostigle 25.000 dolara

U međuvremenu, posmatrajući uticaj trenutne akcije promptnih cena na navike trgovanja, čini se da uslovi i dalje mogu favorizovati dalji rast.

Analizirajući tržišta derivata, Philip Swift, graditelj u DecenTraderu i osnivač izvora podataka Look Into Bitcoin, istakao je negativne stope finansiranja.

Ukazujući na sve veće uvjerenje među trgovcima da je došlo do pada, umjerene negativne stope su, u stvari, često osnova za daljnje dobitke. To je zato što tržište očekuje pad i ne kladi se pretjerano na materijalizaciju dobiti, dozvoljavajući da kratke pozicije budu „stisnute“ pametnijim novcem.

Bitcoin, zajedno sa kripto tržištima općenito, ima naviku da radi upravo suprotno od onoga što očekuje većina.

“Interesantno je vidjeti da stopa finansiranja povremeno pada negativno na ovom nedavnom rastu za $BTC,” Swift komentarisaoučitavanje grafikona koji pokazuje ponašanje cijena tokom sličnih podešavanja u prošlosti:

“Primijetite kako je cijena porasla nakon svake prilike.”

BTC/USD stope finansiranja sa komentarima. Izvor: Philip Swift/ Twitter

U međuvremenu, podaci analitičkog resursa Coinglass pokazali su obim negativnog finansiranja u odnosu na sedmice nakon najniže cijene u junu.

Grafikon stope finansiranja u BTC-u. Izvor: Coinglass

Poteškoće zbog drugog uzastopnog povećanja

Za osnove Bitcoin mreže, u međuvremenu, to je slučaj sporog oporavka, a ne trke više.

Najnoviji podaci statističkog resursa BTC.com pokazuju da se rudari postepeno vraćaju na istorijske nivoe aktivnosti.

Poteškoće će se, nakon mjeseci pada, povećati drugi put zaredom na predstojećem automatiziranom prilagođavanju ove sedmice.

Iako skromno, prognozirano povećanje od 0,9% pokazuje da konkurencija među rudarima ipak raste i da su više cijene katarzične za ono što je ove godine bio pod velikim pritiskom dio Bitcoin ekosistema.

U isto vrijeme, procjene hash rate-a – izraz procesorske snage posvećene rudarenju – ostaju stabilne ispod 200 exaheša u sekundi (EH/s).

Pregled osnova Bitcoin mreže (screenshot). Izvor: BTC.com

4-mjesečni maksimumi za indeks kripto straha i pohlepe

Dvomjesečni maksimum za promptnu cijenu bitkoina može biti lijep za pogledati, ali to nije jedini aspekt tržišta koji je ove sedmice vratio neke ozbiljne izgubljene pozicije.

Povezano: Top 5 kriptovaluta za gledanje ove sedmice: BTC, ADA, UNI, LINK, CHZ

Prema mjerilu sentimenta Crypto Fear & Greed Index, od početka aprila postoji manje „straha“ među učesnicima kripto tržišta nego u bilo kom trenutku.

Najnoviji podaci pokazuju da je Indeks, koji stvara normalizovan rezultat iz korpe faktora raspoloženja, vratio sve gubitke izazvane eksplozijom Terre i dalje.

Tokom vikenda, taj rezultat je dostigao 47/100, što je najbolji od 6. aprila, pao na 45/100 tog dana.

Iako ovo odgovara da je „strah“ dominantna tržišna sila, broj je daleko od dubine „ekstremnog straha“ koji se zadržao u rekordnom vremenskom periodu 2022. Najniži indeksi ove godine bili su sredinom juna, što štampao rezultat od samo 6/100.

Indeks Crypto Fear & Greed (snimak ekrana). Izvor: Alternative.me

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *