Crypto

Portugalske banke zatvaraju kripto račune navodeći brige o upravljanju rizicima

Nekoliko velikih banaka u Portugalu navodno je počelo zatvarati račune mjenjačnica kriptovaluta zbog zabrinutosti za “upravljanje rizikom”, što ukazuje na promjenu portugalske pro-kripto pozicije. Čini se da je centralna banka zemlje dala zeleno svjetlo finansijskim institucijama da preduzmu akciju.

Nekoliko vodećih portugalskih banaka nedavno je zatvorilo račune CriptoLoja, prve berze kriptovaluta u zemlji koja je dobila dozvolu za rad. Prema Bloombergovom izvještaju, BCP (Banco Comercial Portugues), Santander banka, Caixa Geral de Depósitos, BiG i Abanca zatvorile su svoje račune najmanje četiri domaće berze kriptovaluta.

Sve berze su licencirane od strane Banke Portugala, koja reguliše domaće platforme za trgovanje kriptovalutama. Tri berze su identifikovane kao Criptoloja, Mind The Coin i Luso Digital Assets, dok je treća tražila da medijske platforme ne objavljuju njihovo ime. Navodi se da je šef portugalske banke Mario Centeno rekao da banke imaju potpunu slobodu da rade šta god žele, ali je obećao da će pažljivo pratiti situaciju.

Nadzor Banke Portugala nad razmjenama uključuje osiguravanje da se platforme bore protiv pranja novca i finansiranja terorizma i rade na sprječavanju prijevara. BCP je za Bloomberg rekao da je njegova primarna dužnost da obavijesti nadležne organe ako otkrije “sumnjive transakcije”, koje mogu dovesti do raskida bankarskih odnosa sa određenim kompanijama.

Cointelegraph se obratio CryptoLoji, jednoj od pogođenih kripto berzi, za komentar, ali nije dobio odgovor do vremena za štampu. Ovaj članak će biti ažuriran kada se dobije odgovor.

Povezano: Senator Warren predlaže smanjenje uključenosti Wall Streeta u kriptovalute

Zatvaranje ovih računa smatra se udarcem portugalskom pristupu koji je prijateljski nastrojen prema kriptovalutama, jer su vlasti ranije odbile dva porezna prijedloga koji su mogli biti primijenjeni na investitore koji zarađuju od kriptovaluta. Međutim, vlada i finansijski sektor nedavno su pokazali povećan interes za reguliranje kriptovalute u skladu s drugim zemljama EU.

Kripto berze su imale problema sa dobijanjem bankarskih usluga širom sveta zbog uočenog rizika. Kako je izvijestio Cointelegraph, senatorica Sjedinjenih Država Elizabeth Warren navodno predlaže zakon kojim bi se efektivno zabranile usluge kriptovaluta koje pružaju banke.

Iberijska nacija privukla je Bitcoin poduzetnike iz cijele Evrope, posebno Ukrajince koji bježe od krize u svojoj domovini. Oko 27.000 Ukrajinaca živjelo je u iberijskoj naciji prije vojnog sukoba s Rusijom, ali je njihov broj danas porastao na preko 52.000, što ih čini drugom stranom populacijom nakon Brazilaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *