Crypto

Portugalske banke prestaju da nude usluge kripto berzama, navodeći “rizik” kao obrazloženje

Više portugalskih banaka počelo je zatvarati račune koji pripadaju kripto berzama iz razloga vezanih za “upravljanje rizikom” – a čini se da je centralna banka zemlje dala blagoslov finansijskim institucijama.

Portugal je posljednjih godina stekao reputaciju kripto utočišta, zbog činjenice da ne nameće porez na kapitalnu dobit na zarade povezane s kriptovalutama. Ali u posljednjih nekoliko mjeseci, čini se da su vlada i finansijski sektor postali željni reguliranja kriptovaluta u skladu s drugim zemljama EU.

Prema medijima Expresso, kao i Jornal de Negocios i Bloomberg, spisak banaka – uključujući teškaše Banco Comercial Portugues (BCP) i Banco Santanderkao i Caixa Geral de Depósitos, BiGi Abanca – imaju zatvorene račune koji pripadaju najmanje četiri domaće kripto berze.

Sve centrale su registrovane kod centrale Banka Portugala, koji upravlja domaćim platformama za trgovanje kriptovalutama. Identitet tri razmjene je otkriven kao Criptoloja, Mind The Coini Luso Digital Assetsdok je četvrti tražio anonimnost u medijima.

Guverner Banke Portugala, Mário Centeno, navodi se da je izjavio da finansijske institucije imaju moć da rade što žele, ali je dodao da on “prati stvar”.

Centralna banka je dalje citirana kako objašnjava:

„Odluka o otvaranju ili nastavku pružanja usluga bankovnog računa u takvim slučajevima zavisi od politika upravljanja rizicima koje svaka bankarska institucija postavlja.”

Nadzor Banke Portugala nad berzama uključuje osiguranje da se platforme bore protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Dodatna regulativa za kripto sektor tek treba da se razvije.

BCP je za Bloomberg rekao da je njegova dužnost “da obavijesti nadležne organe kad god uoči ‘sumnjive transakcije’, što može odrediti i prekid bankarskih odnosa sa određenim subjektima”.

Portparol Santandera je u međuvremenu dodao da generalno deluje u skladu sa svojom percepcijom rizika i da odluke o zatvaranju, otvaranju ili održavanju računa zavise od “nekoliko faktora”.

CriptoLoja je citiran kako objašnjava da se uvijek pridržavao protokola o pranju novca kako je to bilo potrebno i dodao:

“Sada se moramo osloniti na korištenje računa izvan Portugala za pokretanje razmjene.”

Mind the Coin je tvrdio da su njegovi računi zatvoreni ranije ove godine i da su se njegovi napori da otvori račune kod drugih domaćih zajmodavaca također pokazali neuspješnim. Luso Digital Assets je izvijestio o sličnom stanju stvari.

Pedro Guimaraes, osnivač Mind the Coin, citiran je kako jadikuje:

“Iako nema službenog objašnjenja, neke banke nam samo kažu da ne žele raditi sa kripto kompanijama. Trenutno je skoro nemoguće pokrenuti kripto biznis u Portugalu.”

Još u aprilu ove godine, poreski advokati u Španiji izvještavali su da Španci sa kripto posjedima “bježe” u Portugal kako bi izbjegli namete na svoju dobit od tokena. Upozorili su da je Španija na ivici da postane “kripto pustinja” dok zemlja pojačava svoju regulativu u ovom sektoru.

Ali raspoloženje se od tada promijenilo u Portugalu, a vlada je sada očigledno odlučna da reguliše. Dva zakona koja predlažu skoro uvođenje poreza na kriptovalute odbačena su u parlamentu u maju, ali oba potiču od manjih opozicionih stranaka. Vladajuća stranka će verovatno formulisati svoj predlog zakona, za koji neki sugerišu da će uskoro stići u Skupštinu Republike.

____


– Ostrvo Roatan iz Hondurasa, portugalska Madeira će ‘usvojiti Bitcoin’, meksički senator također šalje bikovski znak
– ‘Prelijepi Bitcoin raj’ Portugalski 0% poreza na kripto mami u Bitcoin porodici

– ‘Više posla treba uraditi’ jer EU nameće stroge nove kripto propise
– Usred nadolazeće ekonomske krize u eurozoni, Lagard iz ECB-a brine za kripto, DeFi

– Bankarski gigant Santander će ponuditi kripto trgovinu Brazilcima jer kripto ‘je tu da ostane’
– Peter Schiff dobija neočekivanu lekciju o prednostima bitkoina dok bankovni problemi grizu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *