Crypto

Porast cijena Solane (SOL) mogao bi nestati zbog slabih osnova

Solanin (SOL) nedavni rast od 250% na 25 dolara šokirao je mnoge investitore na kripto tržištu. Istovremeno, trgovci koji su imali na umu negativnu stopu finansiranja za SOL na tržištu fjučersa mogli su predvidjeti bikovski potez ispred drugih.

To je zato što previsoke negativne stope finansiranja, poput one u Solani prikazanoj ispod, impliciraju da je većina trgovaca na kratkoj strani, pružajući mogućnost kupcima da iskoriste svoje stope.

Stopa finansiranja SOL-a za trajne zamjene. Izvor: Coinglass

Bez obzira na razlog rasta cijene, ako je dovoljno kupaca zainteresirano da se pridruži bikovskom potezu, to se može pretvoriti u srednjoročni do dugoročni bikovski trend. Međutim, Solanina fundamentalna i tržišna analiza pokazuje slabost, što će vjerojatnije uzrokovati strmoglavu korekciju altcoina.

Solana pronalazi dostojnog konkurenta u NFT prostoru

Solana je na drugom mjestu u smislu NFT trgovanja preko blockchain platformi. Ethereum ima lavovski udio u ukupnom obimu NFT trgovanja sa 81,6% udjela. Solana ima drugi najveći kolač sa udjelom od 11,6 posto, navodi podaci iz Delphi Digital.

Međutim, ekosistem je doživio nazadovanje kada su dva najveća projekta u DeGods i y00ts odlučila da se odmaknu od Solane. Odlazak projekata s najboljim učinkom postavlja loš presedan za programere proizvoda koji žele pokrenuti NFT. Do danas, Ethereum ostaje izbor za velike brendove i projekte zajednice.

Udio obima NFT trgovanja po blok-čejnovima od 4. decembra do 4. januara. Izvor: Delphi Digital

Štaviše, Polygon je počeo da dobija na snazi ​​nakon uspostavljanja ključnih partnerstava sa brendovima kao što su Reddit, Starbucks i Meta. DeGods je također izabrao Polygon umjesto Solane nakon što je dobio grant od 3 miliona dolara od Polygon Labsa. Tim za razvoj poslovanja Poligona prepoznat je kao najbolji u poslovanju.

Podaci o korištenju iz Nansena za Polygon i Solanu potvrđuju skretanje gdje broj aktivnih korisnika na Polygonu raste, dok je korištenje Solane u padu od sredine 2022. godine.

NFT trejderi sedmično na Poligonu (lijevo) i Solani (desno). Izvor: Nansen

Solana ima problema sa performansama i poverenjem

Solanina mreža je prošle godine postala nepopularna zbog čestih i dugotrajnih prekida mreže i hakova. Samo u 2022. godini bilo je više od pet prekida rada. Jump Crypto, fond za kreiranje tržišta, predložio je rješenje za problem razvojem klijenta za rezervnu kopiju validatora, Firedancer. Njegove performanse u stvarnom svijetu tek treba testirati.

Metrika ukupnih mrežnih naknada jedan je od najmoćnijih pokazatelja za analizu aktivnosti na platformi. Solanina statistika sa terminala za tokene pokazuje opadajući trend mrežne aktivnosti, sa sedmičnim aktivnim korisnicima koji opadaju svakog kvartala od 2022.

Ukupni plin potrošen na Solanu. Izvor: token terminal

Osim zastoja, ekosistem je izgubio i povjerenje među korisnicima zbog velikih hakova. Hak na Wormhole bridge od 312 miliona dolara jedan je od najvećih kripto eksploata u 2022. Dogodio se i incident u kojem je 8 miliona dolara SOL izvučeno iz novčanika korisnika.

Konačni udarac povjerenju uslijedio je nakon što je FTX propao jer je FTX-Alameda bio najveći entitet koji je podržavao ekosistem Solane. Ugašena firma i berza rizičnog kapitala drži oko 58 miliona SOL tokena, ili 10,7% ukupne ponude Solane. Od toga će 6,7 miliona biti otključano godišnje do 2025. godine, a zatim 5 miliona SOL-a do 2028. Ovi fondovi dodaju značajan rizik od prodaje.

Propast FTX-a je također uništila Serum, vodeći izvor likvidnosti za nove DeFi aplikacije. S tim u vezi, neuspjeh najveće decentralizirane berze, Mango Markets, također je protjerao mnoge korisnike DeFi-ja.

Ukupna zaključana vrijednost u Solaninom DeFi ekosistemu. Izvor: DefiLlama

Medveđa divergencija primećena na SOL/USD grafikonu

Po svoj prilici, nedavni skok cijene SOL-a sa 10 na 25 dolara bio je rezultat kratkog pritiska na tržištu fjučersa. Indikator konvergencije pomičnih proseka (MACD) pokazuje divergenciju u medvedima na dnevnom grafikonu SOL/USD. Indeks relativne snage (RSI) koji mjeri zamah tržišta također je prešao na teritoriju preprodanosti, povećavajući mogućnost dalje korekcije.

SOL/USD 1-dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Postoji šansa da će se trenutni bikovski zamah nastaviti sve dok ne naiđe na otpor na 33 dolara, što je područje proboja od kolapsa FTX-a i gdje se trenutno nalazi 50-dnevni eksponencijalni pokretni prosek.

Omjer dugog i kratkog tržišta na budućem tržištu i dalje pokazuje blagi pad od 51,5% u kratkim hlačama naspram 48,5% u dugim. Ovo će vjerovatno obezbijediti gorivo za posljednju dionicu SOL/USD.

Dugi i kratki odnos za SOL fjučerse. Izvor: Coinglass

Suprotno tome, proboj iznad nivoa od 33 dolara može uzrokovati porast prema 135 dolara. Osim ako Solana fondacija ne uspostavi velika partnerstva kao što je Poligon, ili ne pokaže poboljšane podatke o korištenju, navedeno se čini vrlo malo vjerojatnim.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *