Crypto

Ponuda tethera počinje da raste nakon tromjesečnog pada

Najveći stabilni koin na svijetu, Tether (USDT) je proširio svoju opskrbu u opticaju nakon skoro tri mjeseca smanjenja, što bi mogao biti znak da se kripto tržišta polako oporavljaju.

Prema CoinMarketCap-u, prva kovanica novca u skoro tri mjeseca dogodila se 29. jula, a bilo ih je još tri, a posljednji 2. avgusta. Međutim, USDT injekcije su bile male, podižući tržišnu kapitalizaciju Tethera za samo 0,7% ili nešto manje od 500 miliona dolara.

USDT tržišna kapitalizacija 7D – Coinmarketcap.com

Prema izvještaju o transparentnosti Tethera, sada je u opticaju 66,3 milijarde USDT. To daje stabilnom coinu ukupan tržišni udio od oko 43%.

Opskrba Tetherom dostigla je najviši nivo početkom maja kada je premašila 83 milijarde USDT. Kolaps ekosistema Terra, rezultirajuća zaraza kriptovalutama i veliki otkupi primorali su kompaniju da smanji opskrbu u opticaju, koja je krajem jula pala za 21% na najniži nivo od 65,8 milijardi.

Ovo je omogućilo konkurentskoj kompaniji Circle da poveća tržišni udio svog stabilnog coina USDC, koji sada ima dio od 36% sa tržišnom kapitalizacijom od 54,5 milijardi dolara. Kako je Cointelegraph izvijestio prošlog mjeseca, obim USDC-a na Ethereumu je zapravo preokrenuo Tether-ov na određeno vrijeme dok drugi stabilcoin nastavlja da sustiže.

Tokom vikenda, Binance CEO Changpeng Zhao komentarisao o količini stabilnih kovanica spremnih za ponovni ulazak na tržišta, navodeći:

„3 od 10 najboljih su stabilcoini, što znači da postoji mnogo „fiat“ koji sjede sa strane, spremni da se vrate. Ako su ljudi htjeli izaći iz kriptovaluta, većina neće držati stabilne coine.”

Stablecoins trenutno predstavljaju 13,6% ukupne kapitalizacije kripto tržišta, što je blizu najviših nivoa svih vremena

Povezano: Circleov USDC na putu da sruši Tether USDT kao najbolji stabilni coin u 2022

Kriza troškova života uzrokovana rastućom globalnom inflacijom možda je zakočila kripto ulaganja i špekulacije za maloprodajne trgovce. Međutim, oni koji žive u zemljama sa ekstremnim nivoima inflacije, kao što je Argentina, držali su se stabilnih kovanica vezanih za USD kao zaštite od sopstvenih valuta.

Tether je priznao prednosti držanja stabilnih coin-a, navodeći da USDT “dopušta Argentincima pristup tržištu koje je zaista globalno i oslobađa ih od lokalnih crnih tržišta”, dodajući da im također “omogućava da drže Tether na načine koje vlada ne može konfiskovati , za razliku od lokalnih bankovnih računa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *