Crypto

Ponovno pokretanje FTX-a moglo bi se pokvariti zbog dugo narušenog povjerenja korisnika, kažu promatrači

Nekoliko komentatora kripto industrije postavilo je skepticizam prema viziji generalnog direktora FTX-a Johna Raya da potencijalno ponovno pokrene kripto razmjenu, navodeći probleme povjerenja i „drugorazredni“ tretman kupaca kao neke od razloga zašto se korisnici možda „ne osjećaju sigurno da se vrate“.

Bivši izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried je 20. januara tvitovao hvaleći Johna Raya što je pogledao ponovno pokretanje FTX-a, sugerirajući da je to najbolji potez za njegove klijente.

Ovo je došlo nakon što je John Ray rekao za Wall Street Journal 19. januara da razmišlja o oživljavanju kripto berze kao dio svojih napora da učini korisnike cjelovitim.

Rej je primetio da uprkos tome što su najviši rukovodioci optuženi za nedolično ponašanje, zainteresovane strane su pokazale interesovanje za mogućnosti povratka platforme – videći razmenu kao „izvodljiv posao“.

U komentaru za Cointelegraph, izvršni direktor Binance Australia Leigh Travers vjeruje da će FTX-u biti teško da ponovo dobije licencu, posebno kada se industrija kreće u novu godinu sa pojačanom regulativom i nadzorom od strane regulatora.

Travers je također primijetio da su od zatvaranja FTX korisnici migrirali „na druge platforme, poput Binancea“. On je upitao da li će se ti korisnici “osjećati sigurno da se vrate”.

On se osvrnuo na činjenicu da su upravljanje i kontrole FTX-a dovedeni u pitanje, pri čemu su administratori podijelili detalje o nekim klijentima koji imaju „preferencijalni tretman“, uključujući „prekidače na stražnja vrata“. Travers je primijetio:

“Kako će se korisnici osjećati ugodno kada se vrate na platformu koja je neke klijente tretirala kao drugorazredne?”

Advokat za digitalnu imovinu Liam Hennessy, partner u australskoj advokatskoj firmi Gadens, smatra da bi bilo “veoma teško” za FTX, s obzirom na reputaciju i nedostatak povjerenja, da im se bilo koji kupac ili investitor “ponovo približi”.

Hennessy je također bio skeptičan da li će FTX ikada ponovo dobiti odobrenje za licencu, rekavši da je to “jedan veliki znak pitanja” koji u potpunosti ovisi o jurisdikcijama.

Advokat smatra da će u nekim ofšor jurisdikcijama berzi biti lakše dobiti odobrenje licence, ali će biti besmisleno ako njeni korisnici ne budu imali namjeru da se vrate.

„Preskočiti obruče koje će postaviti glavne jurisdikcije poput SAD-a, UK i Australije biće ozbiljan izazov.”

Povezano: FTX je povratio preko 5 milijardi dolara u gotovini i likvidnim kriptovalutama: Izvještaj

U međuvremenu, viši predavač prava Aaron Lane na Univerzitetu RMIT Blockchain Innovation Hub rekao je za Cointelegraph da “nije iznenađujuće” da će FTX razmotriti oživljavanje poslovanja razmjene, navodeći da je to svrha procesa iz poglavlja 11 — davanje kompaniji mogućnost da predloži planiraju da vode posao i vrate povjerioce “s vremenom uz odobrenje suda”.

On vjeruje da će “teret biti na FTX-u”, odnosno na kreditoru koji podnese konkurentski plan, kako bi pokazao da će povjerioci dobiti “bolji rezultat” u okviru plana oživljavanja u odnosu na likvidaciju imovine FTX-a.

Lane je, međutim, također doveo u pitanje da li će kupci ikada ponovo vjerovati FTX-u, rekavši da je moguće da druga kompanija koja želi pokrenuti novu razmjenu “namijeni ta sredstva” umjesto da razvija vlastiti interfejs od nule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *