Crypto

Polygon dobija 83% za mjesec dana, ali podaci pokazuju da projekt gubi na snazi

Polygon (MATIC) je imao obećavajući jul, dobivši impresivnih 83% za 30 dana. Platforma pametnih ugovora koristi skaliranje sloja 2 i ima za cilj da postane bitno Web3 infrastrukturno rješenje. Međutim, investitori postavljaju pitanje da li je oporavak održiv, s obzirom na slabe depozite i podatke o aktivnim adresama.

MATIC/USD na FTX. Izvor: TradingView

Prema Cointelegraphu, Polygon se okupio nakon što je izabran za akceleratorski program kompanije Walt Disney za izgradnju rješenja proširene stvarnosti, nonfungible token (NFT) i umjetne inteligencije.

Polygon je 20. jula najavio planove za implementaciju Ethereum virtuelne mašine bez znanja (zkEVM), koja spaja više transakcija prije nego što ih prenese na Ethereum (ETH) blockchain. U nedavnom intervjuu za Cointelegraph, suosnivač Poligona Mihailo Bjelić izjavio je da bi ovo rešenje smanjilo Ethereum naknade za 90% i povećalo propusnost na 40-50 transakcija u sekundi.

Još jedan razlog za Polygonov skup bio je sve veći broj platformi koje su počele da nude likvidno ulaganje za MATIC tokene, što je omogućilo vlasnicima da zarade dodatne nagrade. Primjeri uključuju Lido Finance, Balancer, Meshswap i Ankr Staking, prema DeFi Pulseu.

Uprkos tome što je trenutno 69% ispod svog najvišeg nivoa u vremenu, Polygon ostaje među 12 tokena po rangu kapitalizacije. Štaviše, mreža drži 1,72 milijarde dolara vrijednih depozita zaključanih na pametnim ugovorima, poznatim u industriji kao zaključana ukupna vrijednost ili TVL.

Polygon-ovo Ethereum kompatibilno skaliranje je potpuno funkcionalno, u kojem se nalaze decentralizirane aplikacije (DApps) koje se razlikuju od decentraliziranih berzi (DEX), usluga zajmova sa kolateralom, agregatora prinosa, NFT tržišta i igara.

Depoziti za pametne ugovore Poligona pali za 42%

Uprkos porastu Polygona od 83% u 30 dana, TVL mreže izmjeren u MATIC tokenima pao je za 42% u istom periodu. Poređenja radi, rješenje za skaliranje Fantom (FTM) je palo za 14% za 30 dana, a Klaytn (KLAY) je porastao za 11%.

Ukupna vrijednost poligona zaključana, MATIC. Izvor: DefiLlama

U dolarima, trenutni TVL Polygona od 1,42 milijarde dolara je 67% niži u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, takav broj nije udaljen od Solaninih (SOL) 2,08 milijardi dolara, ili Avalancheovih (AVAX) 2,52 milijarde dolara, prema podacima DeFi Llame.

Da bi se potvrdilo da li je pad TVL-a Polygona uzrokovan slabljenjem usvajanja, treba analizirati metriku korištenja DApp-a. Ipak, neke DA aplikacije, kao što su igre i NFT tržišta, ne zahtijevaju velike depozite, tako da je TVL metrika irelevantna u tim slučajevima.

Polygon DApps 30-dnevna metrika korištenja. Izvor: DappRadar

Kako pokazuje DappRadar, 1. avgusta u prosjeku je broj mrežnih adresa Poligona koje su u interakciji s decentraliziranim aplikacijama smanjen za 19% u odnosu na prethodni mjesec.

Uzimajući u obzir da je TVL Polygona opao za 42%, mreži nedostaje značajniji rast korisničke baze da bi podržao dalji zamah cijene MATIC tokena. Ipak, Quickswap, vodeći DApp, predstavio je 138.530 aktivnih adresa u proteklih 30 dana. Poređenja radi, vodeća Ethereum aplikacija OpenSea je u istom periodu imala 299.910 korisnika.

Gore navedeni podaci sugeriraju da je Polygon izgubio dio svoje vuče na tržištu rješenja za skaliranje. Međutim, nedavno najavljeni projekat o nultom znanju tek treba da se implementira, ali njegove prednosti bi mogle dovesti MATIC iznad 1 dolara.

Stavovi i mišljenja izneseni ovdje su isključivo oni autor i ne odražavaju nužno stavove Cointelegrapha. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik. Prilikom donošenja odluke trebate provesti vlastito istraživanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *