Crypto

Policija u Winnipegu dobila je pokrajinska sredstva za forenzičku jedinicu za govedinu

Policija u Vinipegu, glavnom gradu kanadske provincije Manitoba, biće bolje pripremljena da se nosi sa upotrebom kriptovalute u sajber kriminalu, zahvaljujući 100.000 kanadskih dolara (CAD) koje je obezbedila pokrajinska vlada.

Pokrajinski ministar pravosuđa Kevin Goertzen je 3. avgusta rekao da će novac iz Fonda za oduzimanje imovine kriminala biti upotrijebljen za uvođenje pet dodatnih pripadnika policijske službe kroz program obuke certificiranih ispitivača za praćenje kriptovaluta, kao i za kupovinu specijalizovanog softvera za praćenje aktivnosti kibernetičkog kriminala kao što su CipherTrace i Blockchain Forensics.

Prema vladi Manitobe, sajber zločini su se povećali za više od 370% između 2016. i 2020. Sgt. Trevor Thompson iz policijske jedinice za finansijski kriminal u Winnipegu rekao je u izjavi:

„Kako su kriptovalute porasle u popularnosti i postale sve dostupne, kriminalni akteri su sada migrirali u ovaj prostor i prvenstveno koriste kriptovalute kao medij za dobijanje sredstava od svojih žrtava. Kako bi se suzbila porast upotrebe kriptovaluta u kriminalnim poduhvatima, policija se mora prilagoditi.”

Thompson je dalje rekao da njegova kancelarija dnevno prima sedam ili osam prijava o sajber kriminalu, uglavnom u vezi s lažnim investicijskim šemama koje iskorištavaju nedostatak razumijevanja žrtve o tome kako kripto funkcionira. Mnogo puta uključene kriminalne organizacije nalaze se izvan Kanade. Anonimnost je također problem u kripto zločinima, dodao je.

Povezano: Viktorijanska policija će dobiti ‘veću moć’ za oduzimanje kripto imovine od kriminalaca

Thompson je na konferenciji za novinare rekao da većina prijevara u Winnipegu i cijeloj Kanadi sada koristi kriptovalute u “tradicionalnim” ljubavnim prijevarama i online prevarama pri zapošljavanju koje vode do “finansijskih gubitaka koji mijenjaju život i emocionalne nevolje”.

Komisija za vrijednosne papire Manitobe također je aktivna u borbi protiv sajber kriminala vezanog za kriptovalute i upozorila je javnost na razne kriminalne sheme. Fond za oduzimanje imovine iz Manitobe podijelio je više od 20 miliona CAD od svog osnivanja 2009. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *