Crypto

Podrška mentalnom zdravlju je glavna za decentralizaciju, kažu akademici

Decentralizovane usluge mentalnog zdravlja mogle bi da budu odgovor na nadolazeći nedostatak stručnjaka za mentalno zdravlje, smatraju profesori sa Univerziteta Džon Hopkins sa sedištem u Baltimoru.

U razgovoru za Cointelegraph, dr. Johannes Thrul iz John Hopkins School of Mental Health pretpostavio je da bi sektor podrške mentalnom zdravlju mogao preuzeti stranicu od decentralizovanih autonomnih organizacija (DAO) nudeći usluge podrške u decentralizovanom sistemu.

Dr Thrul je autor akademskog rada od 22. jula koji se bavi „Web3 i digitalnim mentalnim zdravljem“, predviđajući decentralizovani sistem podrške vršnjacima koji se oslanja na „pojedince sa proživljenim iskustvom“ kako bi pružili pomoć „na osnovu njihove stručnosti u upravljanju sopstvenim stanjima“.

Dr Thrul je rekao da će sistem funkcionirati korištenjem “kripto žetona koji je vezan za zajednicu” koji će biti nagrađen onima koji “daju pozitivan doprinos zajednici”, kao što je pomaganje nekome da prevlada problem mentalnog zdravlja u okruženju vršnjačke podrške.

Rekao je da sistem neće biti vezan za “granična ograničenja” navodeći kako su se vlade brzo prilagodile pružanju zdravstvenih usluga na daljinu tokom pandemije COVID-19, iako je priznao da ne može sam zamijeniti glavni medicinski sistem. Umjesto toga, mogao bi se koristiti kao dodatak pregledu tradicionalnog psihologa.

Drugi profesor koji je dao doprinos akademskom radu, dr. Luke Kalb, rekao je da će decentralizovani sistem podrške vršnjacima pružiti više fleksibilnosti i slobode u načinu na koji pristupamo pitanjima mentalnog zdravlja, navodeći:

“[The] zajednica može smisliti vlastite kreativne načine za rješavanje problema […] ovaj sistem vršnjačke podrške otvara toliko mogućnosti za kreativnost.”

Profesori su napomenuli da bi takav sistem mogao postati neophodan u budućnosti s obzirom na vjerovatnoću nedostatka tradicionalnih usluga mentalnog zdravlja u budućnosti s „61% psihijatara u SAD-u bliži se penziji“.

Povezano: Mentalno zdravlje i kriptovalute: Kako volatilnost utiče na dobrobit?

List je također citirao istraživanje Ministarstva zdravlja i ljudskih službi koje predviđa „dugotrajan nacionalni nedostatak radne snage kod svih stručnjaka za mentalno zdravlje do 2025. godine“.

Iako su profesori tek započeli ranu fazu istraživanja, nadaju se da će početi graditi potrebne profesionalne odnose kako bi se to dogodilo. Dr Thrul je rekao: „Teško je pronaći pravo tehničko partnerstvo sa istom zajedničkom vizijom […] međutim, želimo ovo objaviti i kao poziv na čitanje, okupljanje i pružanje ruku.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *