Crypto

Podizanje cijene Ethereuma pod znakom pitanja nakon što je ETH udario u otpor na 1,6 hiljada dolara

Cijena Ethereuma (ETH) se bori da savlada otpor na 1.600 dolara i ovo je treći pokušaj altcoina od septembra 2022. Neki bi rekli da bi se rast od 33% od početka godine do danas mogao protumačiti kao neuspješna prilika da se probije granica od 200 milijardi dolara tržišne kapitalizacije .

Indeks cijena eter/USD, 2 dana. Izvor: TradingView

Ako bi cijena Ethereuma probila iznad 1.600 dolara, to bi vratilo Ether u top 60 globalnih trgovačkih sredstava, nadmašujući gigantske multinacionalne kompanije poput Nike (NKE), Novartis (NVS), Cisco (CSCO) i Toyota (TM).

Nažalost, barem za bikovske trgovce, tržišta derivata ne nagoveštavaju da će Eter konačno slomiti otpor od 1.600 dolara – barem ne dok američke Federalne rezerve ne preokrenu svoj kurs zaoštravanja ekonomije.

Frustracije Bullsa mogu se djelimično objasniti neto gubitkom Silvergate banke od milijardu dolara u posljednjem tromjesečju. Banka prilagođena kriptogramima otpustila je oko 40% svoje radne snage 5. januara i sada se suočava sa grupnom tužbom zbog svojih poslova FTX i Alameda Research. U tužbi se navodi da je Silvergate pomagao i podržavao FTX-ove prijevarne aktivnosti i kršenje fiducijarne dužnosti berze.

Negativni tok se nastavio 17. januara, pošto je zamenik generalnog direktora Japanskog biroa za razvoj i upravljanje strategijom Agencije za finansijske usluge, Mamoru Yanase, tvrdio da bi kripto sektor trebalo da se suoči sa istom regulativom kao i tradicionalne banke i brokerske kuće.

Činjenica da eter nastavlja da se trguje iznad 1.500 dolara je pozitivna, ali najnovija cena je usko pratila rast od 8% Russell 2000 indeksa. Osim toga, investitori strahuju da su podaci koji pokazuju smanjenje inflacije glavni pokretač oporavka tržišta kriptovaluta, tako da bi svako povlačenje na berzi moglo pokrenuti novi val prodaje.

Shodno tome, investitori veruju da bi Eter mogao da povrati svoje nedavne dobitke ako američke Federalne rezerve nastave da povećavaju kamatne stope. Pogledajmo podatke o derivatima etera da shvatimo da li je pumpa iznenađenja pozitivno uticala na raspoloženje investitora.

Eterov rast od 33% nije bio dovoljan da ulije samopouzdanje

Trgovci na malo obično izbjegavaju kvartalne fjučerse zbog njihove razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta. U međuvremenu, profesionalni trgovci preferiraju ove instrumente jer sprečavaju fluktuaciju stope finansiranja u trajnim fjučers ugovorima.

Dvomjesečna premija fjučersa na godišnjem nivou trebala bi se trgovati između +4% i +8% na zdravim tržištima kako bi se pokrili troškovi i povezani rizici. Međutim, kada se fjučersi trguju sa diskontom u odnosu na redovna spot tržišta, to pokazuje nedostatak povjerenja kod kupaca poluge, što je medvjeđi indikator.

Godišnja premija za dvomjesečne fjučerse etera. Izvor: Laevitas.ch

Gornji grafikon pokazuje da trgovci derivatima ostaju u “modu straha” jer je premija fjučersa Ether ispod praga od 4%. Ovi podaci ukazuju na odsustvo potražnje kupaca za polugom, iako ne signaliziraju da trgovci očekuju dalje nepovoljne cijene.

Iz tog razloga, trgovci bi trebali analizirati tržišta opcija Ethera kako bi shvatili da li investitori određuju veće šanse za iznenađujuće nepovoljna kretanja cijena.

Tržišta opcija su neutralna, što daje snagu otporu od 1,6 hiljada dolara

Delta kos od 25% je znak koji govori kada market mejkeri i arbitražni stolovi prenaplaćuju za zaštitu nagore ili nadole.

Na medvjeđim tržištima, investitori opcija daju veće šanse za pad cijena, uzrokujući porast indikatora skew iznad 10%. S druge strane, bikovska tržišta imaju tendenciju da dovedu indikator iskrivljenosti ispod -10%, što znači da su medvjeđe put opcije diskontirane.

Eter 60-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Delta skew se značajno poboljšao od 14. januara, pao je sa pozitivnih 10% od neutralnog do medvjeđeg na neutralne cijene opcija. Kretanje je signaliziralo da su trgovci opcijama postali ugodniji sa rizicima pada budući da 60-dnevna delta skew iznosi negativnih 2%.

Povezano: Bitcoin i Ethereum su ispravni dok Bitzlato pada, otpuštanja u tehnologiji i ekonomske brige dominiraju naslovima

Kitovi i market mejkeri tek treba da postanu optimisti u pogledu tržišta opcija, ali odsustvo straha nakon rasta od 33% ohrabruje. I opcije i tržišta fjučersa ukazuju na profesionalne trgovce koji se plaše da će otpor od 1.600 dolara nastaviti da negativno utiče na cenu.

U suštini, efikasnija mjera od FED-a je vjerovatno potrebna prije nego što kripto investitori počnu da se okreću – ili signalizirajući da je povećanje kamatnih stopa blizu kraja, ili promjenu strategije za suzbijanje inflacije.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *