Crypto

Podaci pokazuju da su trgovci blago bikovski raspoloženi čak i kada je ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta ispod 800 milijardi dolara

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta pala je za 5% između 14. novembra i 21. novembra, dostigavši ​​zapaženih 795 milijardi dolara. Međutim, cjelokupno raspoloženje je daleko gore, s obzirom na to da je ova procjena najniža od decembra 2020.

Ukupna kripto tržišna kapitalizacija u USD, 4 sata. Izvor: TradingView

Cijena bitkoina (BTC) je pala za samo 2,8% ove sedmice, ali investitori nemaju šta da slave jer trenutni nivo od 16.100 dolara predstavlja pad od 66% od početka godine. Čak i ako je procijenjena cijena FTX-a i Alameda Research-a, neizvjesnost investitora je sada fokusirana na fondove Grayscale, uključujući 10,5 milijardi dolara Grayscale Bitcoin Trust.

Genesis Trading, dio konglomerata Digital Currency Group (DCG), zaustavio je povlačenje 16. novembra. U svom posljednjem tromjesečnom izvještaju, kompanija za trgovinu kripto derivatima i pozajmljivanjem navela je da ima aktivnih zajmova u vrijednosti od 2,8 milijardi dolara. Administrator fonda, Grayscale, je podružnica DCG-a, a Genesis je djelovao kao pružalac likvidnosti.

Na sedmični pad ukupne tržišne kapitalizacije od 5% najviše je uticalo negativno kretanje cijene Ethera (ETH) od 8,5%. Ipak, medvjeđe raspoloženje imalo je veći utjecaj na altcoine, pri čemu je devet od 80 najboljih kovanica izgubilo 12% ili više u tom periodu.

Sedmični dobitnici i gubitnici među 80 najboljih kovanica. Izvor: Nomics

Litecoin (LTC) je ojačao 5,6% nakon što su neaktivne adrese u mreži godinu dana premašile 60 miliona kovanica.

Near Protocol-ov NEAR (NEAR) pao je 23% zbog zabrinutosti oko 17 miliona tokena koje drže FTX i Alameda, koji su podržali Near fondaciju u martu 2022.

Decentralandova MANA (MANA) izgubila je 15%, a Ethereum Classic (ETC) još 13,5% jer su oba projekta imala značajna ulaganja od Digital Currency Group, kontrolora problematičnog Genesis Tradinga.

Uravnotežena potražnja za polugom između bikova i medvjeda

Vječni ugovori, također poznati kao inverzni swapovi, imaju ugrađenu stopu koja se obično naplaćuje svakih osam sati. Berze koriste ovu naknadu da bi izbegle neravnoteže deviznog rizika.

Pozitivna stopa finansiranja ukazuje na to da dugovi (kupci) traže više poluge. Međutim, suprotna situacija se događa kada šorts (prodavači) zahtijevaju dodatnu polugu, što uzrokuje negativnu stopu finansiranja.

Perpetualni fjučers je akumulirao 7-dnevnu stopu finansiranja 21. novembra. Izvor: Coinglass

Sedmodnevna stopa finansiranja bila je blago negativna za Bitcoin, tako da podaci ukazuju na pretjeranu potražnju za šortsovima (prodavači). Ipak, nedeljni trošak od 0,20% za održavanje medveđe pozicije nije zabrinjavajući. Štaviše, preostali altcoini — osim Solaninog SOL-a (SOL) — predstavljali su mješovite brojeve, što ukazuje na uravnoteženu potražnju između dugih (kupaca) i kratkih.

Trgovci bi također trebali analizirati tržišta opcija kako bi shvatili da li su kitovi i arbitražni stolovi stavili veće opklade na bikovske ili medvjeđe strategije.

Omjer opcija put/call pokazuje umjereno bikovsko raspoloženje

Trgovci mogu procijeniti cjelokupno raspoloženje tržišta mjerenjem da li se više aktivnosti odvija kroz call (kupovine) opcije ili put (prodaje) opcije. Općenito govoreći, call opcije se koriste za bikovske strategije, dok su put opcije za medvjeđe.

Koeficijent put-to-call od 0,70 ukazuje na to da otvoreni interes za put opcije zaostaje za više bikovskih poziva za 30% i stoga je bikovski. Nasuprot tome, indikator od 1,20 favorizuje put opcije za 20%, što se može smatrati medvjedastim.

BTC opcije put-to-call omjer. Izvor: Laevitas

Iako je cijena bitkoina 20. novembra pala ispod 16.000 dolara, investitori nisu žurili za zaštitom od pada koristeći opcije. Kao rezultat toga, omjer put-to-call ostao je stabilan blizu 0,54. Nadalje, tržište bitkoin opcija ostaje snažnije naseljeno strategijama neutralnih prema medvjedama, kao što pokazuje trenutni nivo favoriziranja opcija kupovine (poziva).

Podaci o derivatima pokazuju otpornost investitora s obzirom na odsustvo pretjerane potražnje za medvjeđim opkladama prema stopi finansiranja fjučersa i otvorenih kamata od neutralnih prema bikovskim opcijama. Shodno tome, izgledi su povoljni za one koji se klade da će podrška tržišnoj kapitalizaciji od 800 milijardi dolara pokazati snagu.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.