Crypto

Podaci o fjučersima i opcijama Ethereuma odražavaju sve veće povjerenje investitora u cijenu ETH

Cijena etera (ETH) je porasla za 16% između 14. januara i 21. januara, dostigavši ​​vrhunac na 1.680 dolara prije nego što se suočila sa odbijanjem od 5,4%. Zanimljivo je da je isti nivo otpora rezultirao značajnom korekcijom krajem avgusta 2022. i ponovo početkom novembra 2022. godine.

Indeks cijena eter/USD, 2 dana. Izvor: TradingView

S jedne strane, trgovcima je laknulo što se Eter trguje 35,5% od početka godine do danas, ali ponovljene korekcije koje prate ponovno testiranje otpora od 1.680 dolara možda su oslabile raspoloženje investitora.

Negativan tok vijesti mogao bi ograničiti apetit investitora u Ether nakon što se problematična kompanija za kriptovalute Digital Currency Group (DCG) suočila s više pravnih problema ove sedmice. Grupa povjerilaca Genesis Capital-a je 23. januara podnijela tužbu navodeći kršenje saveznih zakona o vrijednosnim papirima. Osim toga, tužitelji navode da je firma za zajmodavanje dala lažne i obmanjujuće izjave putem šeme za prevaru potencijalnih i postojećih zajmodavaca digitalne imovine.

Još jedna nova zabrinutost za vlasnike etera pojavila se 22. januara nakon što je prijedlog “provjere temperature” za implementaciju Uniswap v3 protokola na BNB Chain dobio ogromnu podršku Uniswap zajednice. 80% Uniswap-ovih UNI tokena za upravljanje glasalo je za implementaciju dodatne verzije protokola decentralizovane razmene.

S druge strane, programeri Ethereuma su stvorili okruženje za testiranje za nadolazeću nadogradnju mreže u Šangaju. Prema Ethereum programeru Marijusu Van Der Wijdenu, čini se da je testna mreža stvorena za procjenu povlačenja uloga, koja su trenutno onemogućena na glavnoj mreži. Preko 14,5 miliona ETH (vrijednost 23 milijarde dolara) je položeno u ugovor o ulaganju u Ethereum, a oštre kritike uslijedile su nakon višestrukih kašnjenja u omogućavanju povlačenja.

Pogledajmo podatke o derivatima etera da shvatimo da li je odbijanje cijene od 1.680 dolara utjecalo na raspoloženje kripto investitora.

ETH fjučersi konačno ulaze u neutralno područje

Trgovci na malo obično izbjegavaju kvartalne fjučerse zbog njihove razlike u cijeni u odnosu na spot tržišta. U međuvremenu, profesionalni trgovci preferiraju ove instrumente jer sprečavaju fluktuaciju stope finansiranja u trajnim fjučers ugovorima.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse trebala bi se trgovati između 4% i 8% na zdravim tržištima kako bi se pokrili troškovi i povezani rizici. Kada se fjučersi trguju sa diskontom u odnosu na redovna spot tržišta, to pokazuje nedostatak povjerenja kupaca poluge i to je medvjeđi indikator.

Godišnja premija za tromjesečne fjučerse etera. Izvor: Laevitas.ch

Gornji grafikon pokazuje da trgovci derivatima više nisu u medvjedastom trendu jer je premija fjučersa Ethera dostigla prag od 4% za neutralna tržišta. Dakle, bikovi mogu proslaviti to što je indikator prešao na skromnu premiju, ali to ne znači da trgovci očekuju trenutni rezultat pozitivne akcije cijena.

Iz tog razloga, trgovci bi trebali analizirati tržišta opcija Ethera kako bi shvatili kako kitovi i tvorci tržišta određuju izglede budućih kretanja cijena.

Trgovci opcijama su zadovoljni rizikom pada

Delta kos od 25% je znak koji govori kada market mejkeri i arbitražni stolovi prenaplaćuju za zaštitu nagore ili nadole.

Na medvjeđim tržištima, investitori opcija daju veće šanse za pad cijena, uzrokujući porast indikatora skew iznad 10%. S druge strane, bikovska tržišta imaju tendenciju da dovedu indikator iskrivljenosti ispod -10%, što znači da su medvjeđe put opcije diskontirane.

Eter 60-dnevne opcije 25% delta skew: Izvor: Laevitas.ch

Povezano: Zašto je kripto pumpanje? Gledajte Market Report uživo

Delta kos se stabilizovao blizu 0% u protekloj sedmici, signalizirajući da trgovci eter opcijama predstavljaju neutralan sentiment. To je ogromna suprotnost u odnosu na kraj 2022. godine kada se indeks iskrivljenosti od 25% kretao blizu 18% – što ukazuje na nedostatak udobnosti u preuzimanju rizika od pada.

U konačnici, i opcije i tržišta fjučersa ukazuju na to da profesionalni trgovci prelaze iz osjećaja neutralnog u medvjeđe na neutralno pozicioniranje, što znači da nema nelagode nakon odbijanja na 1.680 dolara i naknadne korekcije.

Shodno tome, izgledi favorizuju Ether bikove jer negativni tok vijesti nije mogao spriječiti dobit od 35,5% od početka godine, a potražnja za šortsovima koji koriste fjučers ugovore i dalje je slaba.

Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorski i ne odražavaju nužno stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Ovaj članak ne sadrži savjete ili preporuke za ulaganja. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, a čitatelji bi trebali sami istražiti prilikom donošenja odluke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *