Crypto

Peking će predstaviti svoju verziju ‘NFT’ Marketplace-a

Kineska vlada najavila je planove za pokretanje vlastite verzije tržišta “nezamjenjivih tokena (NFT)” koje podržava država. Ali Peking neće koristiti blockchain za napajanje svoje platforme. I želi ukinuti kripto kao valutu na tržištu – u korist fiata.

Prošlog mjeseca, internetski sud u Hangzhouu presudio je da virtuelni predmeti kao što su NFT mogu biti pravno priznati kao vlasništvo. A sada, objavio je China Daily, Peking će pokrenuti Kinesku platformu za trgovinu digitalnom imovinom (bukvalni prijevod).

Vlada kaže da će platforma početi sa radom 1. januara. Peking kaže da će postati zvanično „sekundarno tržište za digitalnu imovinu koja je u skladu sa nacionalnim propisima“. Kina je efektivno zabranila trgovinu kriptovalutama.

A to je značilo da je konvencionalno trgovanje NFT postalo gotovo nemoguće u zemlji. U ostatku svijeta, NFT se kovaju na blockchain mrežama, gdje se mogu trgovati za tokene kao što je ethereum (ETH).

Ali dok je kineska vlada odlučna da zanemari svu kriptoaktivu, ona želi da odabere tehnološka dostignuća povezana s kriptovalutom i blockchain prostorom. Privatne blockchain mreže i NFT dio su ove slike.

‘Digitalni kolekcionari’ – kineski pogled na NFT

Kineske firme su ohrabrene da svoje proizvode označe kao “digitalne kolekcionarske predmete”, a ne kao NFT. Ograničenja su takođe stavljena na trgovinu na sekundarnom tržištu – u pokušaju da se smanje „špekulacije“ o cenama NFT.

Iako u Kini postoje sekundarna tržišta privatnog sektora za „digitalne kolekcionarske predmete“, fiat juan se također koristi u ovim prostorima umjesto kriptoaktive. Tržišne transakcije se bilježe u “centraliziranim knjigama, a ne na javnom blockchainu”.

Glavne tehnološke kompanije kao što su Alibaba i Tencent već su pokrenule vlastitu ponudu NFT-a bez kriptovaluta. Oni takođe upravljaju sopstvenim (strogo regulisanim) tržištima.

Ali kineska platforma za trgovinu digitalnom imovinom obilježit će vlastiti debi Pekinga na sceni.

Platforma će, navela je vlada, imati zadatak da “provede” kineske napore da “digitalizira kulturu” i “razvije kulturne projekte i industrije kroz tehničku pomoć i inovacije”.

Operater platforme bit će državna Kineska tehnološka berza, tijelo koje upravlja pravima intelektualne svojine i pitanjima vezanim za IT. U projektu će učestvovati i Kineski centar za razmenu kulturnih relikvija. Ova organizacija bavi se poslovima vezanim za kinesku kulturu.

Privatna kompanija sa sjedištem u Pekingu koja se bavi intelektualnom svojinom i transakcijama „digitalnih kolekcionarskih predmeta“ također je angažovana da pomogne u vođenju platforme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *