Crypto

Panamski regulator bi mogao ‘zamahnuti sjekirom’ nakon što je banka naklonjena Bitcoin-u zabranila korištenje kripto miksera

Panamska “bitcoin (BTC) i kripto-prijateljska” banka Towerbank kaže da će svojim kupcima zabraniti korištenje kripto miksera – nakon Sjedinjenih Država Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) kreće ka sankcijama Tornado Cash ranije ovog mjeseca.

Kao što je ranije objavljeno, OFAC je dodao uslugu miješanja kriptovaluta na Ethereum (ETH) na svoju listu posebno određenih državljana, a holandska policija je ove sedmice uhapsila osumnjičenog programera Tornada koji je “omogućavao pranje novca”.

Stranke iz Latinske Amerike također odgovaraju – s Towerbankom koji očigledno preuzima vodstvo u Panami. Stručnjaci su, međutim, naveli da je vjerovatno da će panamski bankarski regulator nastaviti s vlastitim potezom.

CriptoNoticias je izvijestio da bi korisnici Towerbanka koji koriste Tornado mogli biti suočeni sa sankcijama kao što su suspenzije računa ili daljnje kaznene mjere.

Mediji su citirali šefa bankarskog odjela za kripto i blockchain Gabriela Campu koji je izjavio da se kripto mikseri “često koriste za nezakonite aktivnosti”.

On je sugerisao da se banka složila sa potezom OFAC-a, ali je ukazao da zabrana neće nužno biti retrospektivna.

Campa je rekao:

“Ako ste neko ko je koristio miksere prije mnogo godina, morali bismo analizirati [your case]jer to možda nije predstavljalo nezakonito ponašanje u to vrijeme.”

Towerbank se pozicionirala kao banka po izboru za kripto investitore i nudi namjenske kripto račune i Visa debitnu karticu koja korisnicima omogućava „operaciju s digitalnom imovinom“.

Ali Campa je odbacio ideju da bi se Towerbank mogla udaljiti od kripto prostora, navodeći:

“Bitcoin i kriptovalute su tu da ostanu, tako da naša banka mora biti dio toga.”

Rodrigo Icaza, izvršni direktor Panamanian Komora za digitalnu trgovinu i blokčejntvrdi da je bankarski regulator, Nadzor nad bankama Paname (SBP), vjerovatno bi bio podstaknut na akciju potezom Towerbank.

Icaza je smatrao da će SBP vjerovatno “zamahnuti” na miksere i poručio kripto zajednici da “bude svjesni i postupaju pažljivo” kako bi pridobili “povjerenje” bankarskog sektora.

Dodao je da bitkoin zajednicu treba “formalizirati” i da treba raditi “sa propisima”, umjesto da ih pokušava zaobići.

Icaza je pozvao zajednicu da se samoreguliše sastavljanjem godišnjih izvještaja o kriptovaluti i prihodima vezanim za kriptovalute. To bi, kako je rekao, omogućilo bankama da izgrade profile potencijalnih kupaca kriptovaluta – i omogućilo bi vlasnicima kriptovaluta da steknu više povjerenja od banaka.

____


– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu
– Panamska ‘Izgubljena kripto prilika’

– Panamski poslanik: Naš nacrt kripto zakona se razlikuje od zakona o bitcoinima u El Salvadora
– Kripto računi u Panami, Brazilu brzo napreduju, ali provincija Argentina šalje upozorenje o rudarstvu

– Bankarski gigant Santander će ponuditi kripto trgovinu Brazilcima jer kripto ‘je tu da ostane’
– Portugalske banke prestaju da nude usluge kripto berzama, navodeći “rizik” kao obrazloženje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *