Crypto

Pad FTX-a bio je ‘nevjerovatno štetan’, kripto mora njegovati stvarnu korisnost: vodeći u politici Ripplea

Rippleov APAC direktor politike opisao je pad FTX-a kao “nevjerovatno štetan” za kripto prostor, ali kaže da bi industrija trebala izdržati test vremena ako se njen fokus pomjeri na izgradnju “stvarne korisnosti”.

U izjavi poslanoj Cointelegraphu, Rippleov vođa politike za APAC Rahul Advani rekao je da očekuje da će FTX saga dovesti do veće kontrole kripto propisa, dok će vlade ponovo procijeniti “svoj stav prema kripto i blockchain tehnologiji”, dodajući:

“Kolaps FTX-a je nevjerovatno štetan za kripto prostor i još jednom naglašava potrebu za većom regulatornom jasnoćom.”

Advani je tvrdio da će industriji biti potrebni budući i „fleksibilni“ propisi kako bi se povećalo povjerenje u kripto sektor, a istovremeno zaštitili potrošači.

“[These regulations] mora uključiti robusne mjere za zaštitu potrošača, ali i prepoznati različite rizike koje predstavljaju kripto kompanije koje se suočavaju s poslovanjem.”

„Ono što ne želimo da vidimo je odgovor koji bi mogao da uguši inovacije u sektoru“, dodao je on.

Nakon kolapsa FTX-a, brojni regulatori širom svijeta obećali su da će se fokusirati na razvoj veće kripto regulacije.

Australska vlada udvostručuje svoju posvećenost kripto regulatornom okviru, a Međunarodni monetarni fond (MMF) je pozvao na više regulacije na afričkim kripto tržištima, jednom od najbrže rastućih na svijetu.

U međuvremenu, povjerenik Komisije za trgovinu robnim fjučersima Sjedinjenih Država (CFTC) Summer Mersinger rekao je 18. novembra da je došlo vrijeme za djelovanje u vezi s regulacijom kriptovaluta, što je navelo stručnjake da upozore da je kriptovaluta na nišanu američkih zakonodavaca.

Advani je međutim primijetio da pristup regulaciji „jedna veličina odgovara svima“ „neće funkcionirati“ zbog različitih profila rizika koje predstavljaju kripto kompanije. Umjesto toga, on se zalagao za „pristup zasnovan na riziku“ regulisanju industrije.

Dodao je da rizici koje predstavljaju kripto biznisi uključuju zahtjeve za ponašanje, kao što su odvajanje poslovnih računa, otkrivanje sukoba interesa i pružanje „zaštita za maloprodajne investitore“.

Povezano: Nakon FTX-a: Defi može postati mainstream ako prevaziđe svoje nedostatke

“Još uvijek čvrsto vjerujemo da je kripto tu da ostane i da će stvarni slučajevi upotrebe izdržati test vremena”, rekao je Advani.

„Mislim da će kripto industrija morati da zauzme fokusiraniji pristup, prelazeći sa ciklusa hype-a na izgradnju stvarne korisnosti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *