Crypto

Pad bitkoina i Ethereuma se nastavlja dok prinos na 10-godišnji američki trezor premašuje maksimum u junu

Bitkoin (BTC) i izvorni token Ethereuma, Ether (ETH), započeli su sedmicu depresivno dok su se investitori pripremali za nalet odluka centralnih banaka o povećanju kamatnih stopa, uključujući američke Federalne rezerve i Banku Engleske.

Cijena bitkoina ne drži 20.000 dolara

Dana 19. septembra, cijena BTC-a nije uspjela da povrati zonu psihološke podrške od 20.000 dolara. BTC/USD par je pao za 6,5% na oko 18.250 dolara, dok je ETH pao 4% na otprilike 1.280 dolara.

Njihov sumorni učinak došao je kao dio šireg pada koji je započeo sredinom avgusta, kada su BTC i ETH izbrisali ukupno 28% odnosno 37% svoje tržišne vrijednosti.

BTC/USD i ETH/USD dnevni grafikon cijena. Izvor: TradingView

Predstoji povećanje globalne stope za 500 bps?

Ove sedmice, Fed i određeni broj njegovih globalnih kolega potencijalno će napasti rastuću inflaciju daljim podizanjem kamatnih stopa.

Podaci koje je prikupio Bloomberg sugerišu da će američka centralna banka, zajedno sa švedskom Riksbankom, Švajcarskom nacionalnom bankom, norveškom Norges bankom, Bankom Engleske i drugima, povećati kamatne stope za kombinovanih 500 baznih poena, ili 5%.

Odluke centralnih banaka o kamatnim stopama u sedmici koja se završava 24. septembra. Izvor: Bloomberg

Rizičnija aktiva tržišta negativno je reagovala na ove predstojeće sastanke o politici.

Prošle sedmice, vodeći globalni indeks dionica MSCI, ACWI, koji kombinuje dionice na razvijenim i tržištima u razvoju, pao je 4,25% na skoro 84 dolara. Na svom vrhuncu, indeks se trgovao za 107,39 dolara u novembru 2021. Zanimljivo je da su Bitcoin i Ethereum dostigli vrhunac u istom mjesecu na 69.000 dolara i 4.950 dolara, respektivno.

ACWI sedmični grafikon cijena. Izvor: TradingView

Stoga bi ova rastuća korelacija u odnosu na izglede globalnog povećanja kamatnih stopa mogla nastaviti da pritiska BTC i ETH na niže uprkos njihovim narativima orijentisanim na rast.

Umjesto toga, investitori mogu tražiti sigurnost u nisko volatilnoj imovini, uključujući američki dolar i državne obveznice.

Na primjer, indeks američkog dolara, barometar za mjerenje snage dolara, porastao je za 0,5% na 110 19. septembra nakon najvećeg sedmičnog zatvaranja od 2002. godine.

Slično, šestomjesečni zapisi američkog trezora donose 3,79% ako se drže do dospijeća, čime se investitorima nudi sigurnija alternativa ulaganja sa zagarantovanim povratom u kratkom roku. Slično tome, prinos američkog 10-godišnjeg trezora premašio je svoj maksimum u junu kada je Bitcoin pao na godišnje minimume.

Prinosi američkog trezora od 19. septembra. Izvor: Bloomberg

Ostali trezorski zapisi s kraćim i dužim rokom daju slične prinose.

Bitcoin na 14.000-15.000 dolara, Ethereum na 750 dolara sljedeći?

Kombinacija on-lanca i tehničkih indikatora dodatno nagoveštava skori pad cijena na Bitcoin i Ethereum tržištima.

Prvo, starosne grupe za potrošnju bitkoina (7-10 godina), koje prate potrošeni BTC i grupišu ih u kategorije u zavisnosti od njihove starosti, pokazale su kretanje više od 5.000 BTC 4. septembra. MACD_D, korisnik na- lančana analitička platforma CryptoQuant, tvrdi da je to obično loša vijest za cijenu Bitcoina.

“Ako vlasnik, koji je držao BTC u svojoj sedmoj godini, pomjeri više od 5.000 BTC, mogao bi doći do snažnog pada trenda u budućnosti”, napisao je provjereni korisnik, naglašavajući:

“Ovaj indikator je pokazao signal 7 u prošlosti i pao je 6 puta osim za 1 (07. februar ’21) Činjenica da je dugoročni vlasnik pomjerio BTC znači da će doći do neobičnog kretanja cijene u budućnosti.”

Bitcoin je potrošio izlazne starosne grupe (7-10 godina). Izvor: CryptoQuant

Korisnik je takođe istakao nedavni porast dominacije etera na preko 20%, napominjući da to obično nagoveštava balon koji će uskoro da pukne. Izvodi:

“Kada je #BTC jednostavno poprečan, prekomjeran rast Ethereuma stvara balon. Posebno, ako dominacija ETH poraste za više od 20%, to pruža dobar tajming za ulazak u kratku poziciju.”

Povezano: Medveđi makro izgledi Goldman Sachsa stavljaju Bitcoin u opasnost da padne na 12 hiljada dolara

Sa tehničkog stanovišta, bitkoin je ušao u fazu raspada svog preovlađujućeg obrasca „medvjeđe zastave“, sada gledajući na produženi pad prema cilju profita zastave na oko 14.500 dolara u 2022. godini.

BTC/USD dnevni grafikon cijena koji prikazuje postavku proboja medvjeđe zastave. Izvor: TradingView

U međuvremenu, Eter se takođe izbija iz simetričnog trougla. Kao rezultat toga, cijena ETH-a bi mogla pasti na 750 dolara ako se nastavi medvjeđi obrazac, zajedno sa slabljenjem tehničkih podataka za par ETH/BTC.

ETH/USD dnevni grafikon cijena sa simetričnim trouglom postavkom sloma. Izvor: TradingView

Drugim riječima, pad cijene ETH od 40% je na stolu prije kraja godine.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.