Crypto

Pad aktivnosti Bitcoin mreže sugerira duže medvjeđe tržište: Glassnode

Uz nekoliko on-chain metrika za Bitcoin (BTC) koji su još uvijek u medvjeđem rasponu, nastavak nedavnog oporavka cijena zahtijevat će povećanu potražnju i naknade potrošene preko mreže, kaže Glassnode.

Procjena osrednjeg rasta tržišta u protekloj sedmici došla je od firme za analizu blokova Glassnode u svom najnovijem izvještaju The Week On Chain od 1. avgusta.

Analitičari su u njemu ukazali na bočni rast transakcijske potražnje, aktivne Bitcoin adrese koje ostaju u “dobro definisanom silaznom kanalu” i niže mrežne naknade kao razloge za ublažavanje uzbuđenja investitora zbog skoka cijene BTC-a od 15% tokom protekle sedmice. Međutim, BTC je trenutno u padu od 2% u posljednja 24 sata trgovajući ispod 23.000 dolara na 22.899 dolara prema CoinGecko.

Izvještaj počinje naglašavanjem karakteristika medvjeđeg tržišta koje uključuje pad aktivnosti na lancu i rotaciju od špekulativnih investitora do dugoročnih vlasnika. To sugerira da Bitcoin mreža još uvijek pokazuje svaku od tih osobina.

Glassnode je napisao da se pad mrežne aktivnosti može protumačiti kao nedostatak nove potražnje za mrežom od strane špekulativnih trgovaca u odnosu na dugoročne vlasnike (LTH) i investitore koji imaju visok nivo uvjerenja u tehnologiju mreže. U izvještaju se navodi:

„Sa izuzetkom nekoliko skokova aktivnosti tokom velikih kapitulacionih događaja, trenutna mrežna aktivnost ukazuje na to da još uvek postoji mali priliv nove potražnje.”

Za razliku od prošle sedmice kada se činilo da je značajan nivo potražnje uspostavljen na nivou od 20.000 dolara za BTC i stvorio donji prag, dodatna potražnja potrebna za održavanje bilo kakvog daljeg povećanja cijena nije vidljiva. Glassnode navodi stabilan pad aktivnih adresa kao „niski profil potražnje medvjeđeg tržišta“ koji je u suštini na snazi ​​od prošlog decembra.

Analizom su uočene sličnosti između trenutnog obrasca potražnje u mreži i onog uspostavljenog u periodu 2018-2019. Slično kao u prethodnom ciklusu, mrežna potražnja je presušila nakon rekordno visoke cijene BTC-a u aprilu 2021. Do sljedećeg novembra došlo je do značajnog oporavka potražnje kada su se cijene oporavile na novi ATH.

Međutim, od prošlog novembra, potražnja je u opadajućem trendu, sa velikim skokom tokom masovnih rasprodaja u maju.

“Bittkoin mrežom i dalje dominira HODLer, a još uvijek nije bilo značajnog povratka nove potražnje.”

Glassnode je dodao da slaba potražnja bilo koga osim posvećenih Bitcoin entuzijasta tjera mrežne naknade na “teritoriju tržišta medvjeda”. Tokom protekle sedmice dnevne naknade su iznosile samo 13,4 BTC. Nasuprot tome, kada su cijene dostigle ATH prošlog aprila, dnevne mrežne naknade premašile su 200 BTC.

Povezano: Bitkoin bikovi brane 23.000 dolara usred upozorenja da su ‘živi i zdravi’

Pod pretpostavkom da se stope naknada povećaju do bilo kojeg stepena vrijednog pažnje, Glassnode sugerira da bi to moglo značiti da je potražnja u porastu, pomažući da se održi daljnji „konstruktivni strukturni pomak“ u aktivnostima Bitcoin mreže.

“Iako još nismo vidjeli značajan porast naknada, držanje na oku ovog pokazatelja vjerovatno će biti signal oporavka.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *