Crypto

‘Ovo je na meni’ — izvršni direktor Robinhooda otpušta 23% osoblja nakon gubitka u drugom kvartalu

Online brokerska kuća Robinhood otpustit će gotovo četvrtinu svojih zaposlenika, navodeći kao razlog kontinuirano pogoršanje makro okruženja i široki krah kripto tržišta.

Loše vijesti stigle su u blog postu 2. avgusta od suosnivača i izvršnog direktora Vlada Teneva, istog dana kada je objavila mlake finansijske rezultate za drugi kvartal, dok je njujorško odjeljenje za finansijske usluge objavilo kaznu od 30 miliona dolara za kripto ogranak kompanije zbog navodnih kršenja protiv pranja novca, sajber-sigurnosti i zaštite potrošača.

Tenev je napisao da bi otpuštanja uticala na sve funkcije u kompaniji, posebno na operacije, marketing i upravljanje programima, pri čemu je otpušteno oko 23% osoblja. Financial Times procjenjuje da je broj pogođenih zaposlenih oko 780.

Robinhood je otpustio 9% svog osoblja ranije ove godine, ali Tenev je rekao da smanjenja „nisu otišla dovoljno daleko.“ Kao faktore tog poteza ukazao je na ekonomske uslove i kolaps tržišta kriptovaluta.

“Ovo je dodatno smanjilo trgovinsku aktivnost klijenata i imovinu pod skrbništvom.”

Osim toga, kompanija je pogrešno pretpostavila da će se pojačani angažman koji je viđen na početku pandemije COVID-19 nastaviti. Tenev je napisao:

„Kao izvršni direktor, odobrio sam i preuzeo odgovornost za našu ambicioznu putanju kadrova – to je na meni.”

Kompanija je objavila kvartalne finansijske rezultate dan ranije nego što je planirano. Rezultati su bili obeshrabrujući, sa 318 miliona dolara neto prihoda, što je pad od 44% u odnosu na prethodnu godinu, iako rast od 6% u poslednjem kvartalu. Neto gubitak iznosio je 295 miliona dolara, što je suženo sa neto gubitka od 502 miliona dolara u drugom kvartalu 2021.

Mjesečno aktivni korisnici smanjeni su za 1,9 miliona u odnosu na prethodni kvartal na 14,0 miliona u junu, a imovina pod skrbništvom pala je za 31% na 64,2 milijarde dolara u to vrijeme.

Međutim, prihod od kriptovaluta porastao je 7% u odnosu na isti kvartal na 58 miliona dolara.

Povezano: Robinhood čini značajan napredak u kripto poslovanju u prvom kvartalu uprkos padu prihoda

Robinhood je doživio značajan skok cijene dionica u maju nakon što je osnivač i izvršni direktor FTX-a Sam Bankman-Fried platio 650 miliona dolara za 7,6% udjela u kompaniji. Cijene dionica pale su za više od 4% u utorak na trgovanju nakon radnog vremena, navodi FT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *