Crypto

Ova dva prevaranta su prevarila kripto investitore od 575.000.000 dolara – Evo šta se dogodilo

Dvojica estonskih državljana uhapšena su zbog navodne umiješanosti u kriptovalute i aktivnosti pranja novca u vrijednosti od oko 575 miliona dolara.

Njih dvojica su uhapšeni u Tallinnu u Estoniji u nedjelju na osnovu optužnice od 18 tačaka koja je uključivala uslugu rudarenja kriptovaluta HashFlare i fiktivnu “banku virtuelne valute” pod nazivom Polybius Bank, navodi se u saopćenju za javnost američkog Ministarstva pravde.

Dvojica osumnjičenih su identifikovani kao državljani Estonije Sergej Potapenko i Ivan Turõgin, obojica stari 37 godina.

Prema Ministarstvu pravde, dvojica osumnjičenih naveli su žrtve da sklope “prevarne ugovore” za opremu za rudarenje kriptovaluta i ulože novac u HashFlare, koji je promoviran kao hostovana usluga kripto rudarenja.

Pored toga, počinioci su dobili žrtve da investiraju u Polybius banku. Na nesreću žrtava, Polibije “nikada zapravo nije bio banka i nikada nije isplatio obećane dividende”, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Polibije je u prošlosti izdao ERC-20 token poznat kao PLBT. Cijena tokena je pala za otprilike 95% od lansiranja 2017. godine, a trenutna tržišna kapitalizacija iznosi samo 1,6 miliona dolara, prema podacima CoinMarketCap-a.

Centralizovana berza HitBTC izlistala je PLBT u januaru 2020.

575 miliona dolara potrošeno na luksuznu robu

Ukupno su žrtve platile više od 575 miliona dolara Potapenko i Turõginovim kompanijama, a novac je zatim opran preko lažnih kompanija i na kraju potrošen na razne luksuzne predmete.

“Veličina i obim navodne šeme su zaista zapanjujući. Ovi optuženi su iskoristili kako privlačnost kriptovalute, tako i misteriju oko rudarenja kriptovaluta, kako bi počinili ogromnu Ponzi šemu”, komentirao je Nick Brown, američki tužilac Zapadnog okruga Washingtona.

Dalje je objasnio da je ilegalna operacija podsjećala na klasični Ponzi gdje su prvi investitori isplaćeni novcem onih koji su se kasnije pridružili.

“Pokušali su da sakriju svoj nezakonito stečeni dobitak u estonskim nekretninama, luksuznim automobilima, bankovnim računima i novčanicima virtuelnih valuta širom svijeta. Vlasti SAD i Estonije rade na zaplijeni i obuzdavanju ove imovine i izvlačenju dobiti iz ovih zločina”, rekao je Brown.

Od pojedinaca koji vjeruju da su možda bili žrtve u ovom slučaju se traži da odu na web stranicu FBI-a na fbi.gov/hashflare za više informacija.

FBI istražuje slučaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published.