Crypto

OSTP odjel Bijele kuće analizira 18 CBDC dizajna za SAD

Prema uputama predsjednika Sjedinjenih Država, Joea Bidena, Ured za nauku i tehnološku politiku (OSTP) podnio je izvještaj analizirajući izbor dizajna za 18 sistema digitalnih valuta centralne banke (CBDC) za moguću implementaciju u SAD.

Tehnička analiza 18 dizajnerskih izbora CBDC-a napravljena je u šest širokih kategorija — učesnici, upravljanje, sigurnost, transakcije, podaci i prilagođavanja. OSTP predviđa tehničke složenosti i praktična ograničenja kada pokušava da izgradi sistem bez dozvole kojim upravlja centralna banka, dodajući:

„Moguće je da će se tehnologija koja podupire pristup bez dozvole značajno poboljšati s vremenom, što bi je moglo učiniti prikladnijom za korištenje u CBDC sistemu.”

Međutim, analiza je pretpostavila da postoji centralno tijelo i ovlašteni CBDC sistem.

Pomažući kreatorima politike da odluče o idealnom američkom CBDC sistemu, OSTP izvještaj je naglasio implikacije uključivanja trećih strana u dva izbora dizajna u kategoriji ‘učesnika’ — transportni sloj i interoperabilnost. Što se tiče upravljanja, izvještaj je odmjerio različite faktore koji se odnose na izdavanje dozvola, nivo pristupa, privatnost identiteta i sanaciju.

Ostali važni faktori koje OSTP želi da uzmu u obzir uključuju kriptografiju i siguran hardver (za sigurnost), potpise, privatnost transakcija, vanmrežne transakcije i programabilnost transakcija (za transakcije), model podataka i historiju knjige (za podatke) i zamjenjivost, ograničenja zadržavanja i prilagođavanja na transakcije i stanja (za transakcije).

Tehnička procena američkog CBDC sistema istakla je sklonost izveštaja ka hardverski zaštićenom sistemu van knjige. Nakon pokretanja američkog CBDC-a, izvještaj će na kraju naglasiti različite kompromise koje su kreatori politike odlučili napraviti prilikom finaliziranja izbora dizajna.

Povezano: Bijela kuća objavljuje ‘prvi ikad’ sveobuhvatni okvir za kriptovalute

OSTP je 8. septembra preporučio praćenje i regulaciju uz vaganje uticaja kripto imovine na životnu sredinu i energiju u SAD.

Povezani izvještaj OSTP-a naglašava da kripto imovina koristi oko 50 milijardi kilovat-sati energije godišnje u SAD-u, što je 38% ukupnog globalnog, dok se dodaje:

“Primjetivši da su direktna poređenja komplikovana, Visa, MasterCard i American Express zajedno […] potrošio manje od 1% električne energije koju su Bitcoin i Ethereum koristili te iste godine, uprkos tome što su obrađivali mnogo puta veći broj transakcija na lancu i podržavali svoje šire korporativne operacije.”

U izvještaju se dalje navodi visoka potrošnja energije prilikom ulaganja u kripto imovinu sa dokazom o radu (PoW).

Leave a Reply

Your email address will not be published.