Crypto

Osnove Lidoa blistaju čak i dok se šire kripto tržište bori da povrati snagu

Kripto tržište je svjedočilo turbulentnim nekoliko sedmica nakon kolapsa FTX-a, ali Lido Finance, tekući protokol za ulaganje, bio je svijetla tačka usred haosa. Prema podacima iz DeFiLlame, Lido protokol je dnevno zarađivao milion dolara ili više od 26. oktobra.

Hajde da analiziramo osnove na lancu da vidimo zašto se ovaj trend nastavio.

Šta stoji iza rasta Lido Financea?

Lido je počeo rasti u maju 2021. godine, prije FTX kolapsa. Naknade su 10. novembra dostigle najviši nivo svih vremena pošto je prihod od naknada skoro premašio 2,6 miliona dolara. Protokol zarađuje 10% od ukupnih Ethereum (ETH) nagrada za ulaganje generiranih od korisničkih depozita.

Podaci također pokazuju stabilan porast depozita prema Ethereum-ovom PoS konsenzusu što se prevodi u porast Lido-ovog prikupljanja naknada.

Lido ukupni depoziti. Izvor: Dune Analytics

Lido prihod od naknada kreće se u tandemu sa zaradom Ethereum Proof-of-Stake (PoS) budući da Lido šalje primljeni Eter u protokol za ulaganje. Nakon kolapsa FTX-a, aktivnost Ethereuma je porasla zahvaljujući porastu aktivnosti decentralizirane razmjene (DEX). Ethereum naknade i prihodi su takođe dostigli 30-dnevni vrhunac 8. novembra, sa 9,1 milion dolara naknada i 7,3 miliona dolara prihoda.

Ethereum naknade i prihodi. Izvor: Token Terminal

Broj novih i svakodnevno aktivnih korisnika se povećava

Broj jedinstvenih štediša u Lido protokolu dostigao je 150.000, što pokazuje da Lido nastavlja da privlači nove korisnike. Povećanje jedinstvenih depozita dolazi nakon što su centralizirani programi „zarađivanja“ pokazali slabosti zbog izloženosti njihovoj izloženosti FTX, Genesis, BlockFi i drugima.

Jedinstvena ležišta Lido. Izvor: Dune Analytics

Dnevni aktivni korisnici i vlasnici Lido (LDO) tokena također se povećavaju na Lidu. Prema podacima Token Terminala, dnevni aktivni korisnici dostigli su 90-dnevni maksimum od 837 17. novembra, dodatno ojačavajući pozitivan zamah platforme.

Lido vlasnici tokena i svakodnevno aktivni korisnici. Izvor: Token Terminal

Povezano: DeFi platforme ostvaruju profit usred FTX kolapsa i CEX egzodusa

Tržišna kapitalizacija Lida ne odgovara njegovim osnovama na lancu

Dok naknade, depoziti i prihodi nastavljaju da rastu za Lido, tržišna kapitalizacija LDO tokena ne drži korak.

Kao što je gore pomenuto, Lido je 10. novembra dostigao rekordan iznos naknada, dok je u isto vreme tržišna kapitalizacija smanjena sa 1,2 milijarde dolara na 663,7 miliona dolara.

Prema Coingecku, tokom istog perioda, cijena LDO tokena je pala sa 1,80 dolara na najniži nivo od 0,90 dolara.

Lidoova tržišna kapitalizacija i naknade u opticaju. Izvor: Token Terminal

Uprkos padu na cijelom tržištu, Lido pokazuje snažne osnove na više frontova. Stalni porast DAU-a, prihoda i novih jedinstvenih učesnika su ključne komponente za procjenu rasta i održivosti unutar DeFi platforme.

Stavovi i mišljenja izražena ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com. Svaki potez ulaganja i trgovanja uključuje rizik, trebali biste sami istražiti kada donosite odluku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.