Crypto

Osnivači HashFlarea uhapšeni su u ‘zapanjujućoj’ šemi kripto prijevare od 575 miliona dolara

Dvojica osnivača sada nepostojećeg Bitcoin rudara u oblaku HashFlare uhapšena su u Estoniji zbog njihove navodne umiješanosti u zavjeru za kriptovalute vrednu 575 miliona dolara.

HashFlare je kompanija za rudarenje u oblaku stvorena 2015. godine, koja je navodno omogućila klijentima da zakupe heš moć kompanije kako bi rudarili kriptovalute i stekli ekvivalentan dio svog profita.

Kompanija je viđena kao jedno od vodećih imena u tom poslu u to vrijeme, ali je u julu 2018. zatvorila svoje rudarske operacije.

Međutim, prema saopćenju Ministarstva pravde Sjedinjenih Država koje se poziva na sudski dokument, čitava rudarska operacija, koju su vodili osnivači Sergej Potapenko i Ivan Turõgin, bila je dio “višestruke šeme” koja je “prevarila stotine hiljada žrtava. ”

To je uključivalo uvjeravanje žrtava da sklope “lažne ugovore o iznajmljivanju opreme” putem HashFlarea i uvjeravanje drugih žrtava da investiraju u lažnu banku virtuelne valute pod nazivom Polybius banka.

Njih dvojica su također optuženi za zavjeru da operu svoju “zaradu od kriminala” kroz 75 nekretnina, šest luksuznih vozila, novčanike za kriptovalute i hiljade mašina za rudarenje kriptovaluta.

Američki tužilac Nick Brown za zapadni okrug Washingtona nazvao je veličinu i obim navodne šeme “zaista zapanjujućim”.

“Ovi optuženi su iskoristili i privlačnost kriptovalute i misteriju oko rudarenja kriptovaluta, kako bi počinili ogromnu Ponzijevu šemu”, rekao je.

Osnivači HashFlare-a optuženi su za udruživanje radi činjenja žičane prevare, 16 tačaka optužnice i jednu tačku za zavjeru radi pranja novca korištenjem lažnih kompanija i lažnih faktura i ugovora, a mogu se suočiti s kaznom do 20 godina zatvora ako budu osuđeni.

HashFlaresovu matičnu kompaniju HashCoins OU osnovali su Potapenko i Turõgin 2013. godine, dok je HashFlare pokrenuo rudarske usluge 2015. U početku je nudio ugovore za SHA-256 (Bitcoin) i scrypt. Slijedile su opcije ETHASH (ETH), DASH i ZCASH.

Prema optužnici, par je tvrdio da je HashFlare bila “masovna operacija kriptominiranja”, međutim, navodno je kompanija rudarila po stopi manjoj od 1% onoga što je tvrdila, i isplaćivala isplate kupovinom Bitcoina (BTC) od trećih strana, a ne dobiti od rudarskih operacija.

Do jula 2018. HashFlare je najavio zaustavljanje usluga rudarenja BTC-a, navodeći poteškoće u generiranju prihoda usred fluktuacija na tržištu.

Kupcima nije nadoknađen ostatak godišnjih naknada za ugovor, koji su platili unaprijed. Ostala kripto imovina dostupna u portfelju platforme nastavila je normalno raditi.

Navodi da je kompanija lažna, napravljeni su, ali nikada nije dokazano u službenom svojstvu.

Povezano: Ruski zakon bi legalizirao rudarenje kriptovaluta, prodaju pod “eksperimentalnim pravnim režimom”

Posljednja javna komunikacija od HashFlare-a stigla je 2019. do 9. avgusta pošta gdje su objavili da obustavljaju prodaju ETH ugovora jer je “trenutni kapacitet rasprodat”.

Kompanija je obećala da će nastaviti aktivnosti u “vrlo bliskoj budućnosti” i zadirkivala je dalje najave, ali nikada ništa nije javno objavljeno o tome šta se dogodilo i HashFlare je tiho nestao.

FBI sada istražuje slučaj i traži informacije od kupaca koji su se odlučili za navodne lažne šeme HashFlare, HashCoins OU i Polybius.

Optužnica od 18 tačaka za navodnu umešanost Potapenkosa i Turõginsa je vraćena od strane velike porote u zapadnom okrugu Vašingtona 27. oktobra i otpečaćena 21. novembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.