Crypto

Osnivači Decentralanda su povjerioci bankrota Genesis – koliko su dužni?

Tri rukovodioca Decentralanda, uključujući dva suosnivača i finansijskog direktora platforme, imenovani su među najvećim kreditorima sada bankrotiranog zajmodavca kriptovaluta Genesis Global.

Suosnivači Decentralanda Esteban Ordano i Ari Meilich i finansijski direktor platforme Santiago Esponda navedeni su među 50 najvećih neinsajderskih neobezbeđenih potraživanja protiv Genesisa, koji je u četvrtak podneo zahtev za zaštitu od bankrota u skladu sa Poglavljem 11 u SAD.

Kripto zajmodavac je otkrio imena svojih najvećih povjerilaca istog dana kada je podnio zahtjev za bankrot, uključujući kripto berzu Gemini, trgovačkog giganta Cumberland, Miranu, MoonAlpha Finance i VanEckov New Finance Income Fund.

Na listi se pojavila i kompanija pod nazivom Heliva International Corp sa potraživanjem od 55 miliona dolara. Firma je navela finansijskog direktora Decentralanda Santiaga Espondu kao kontakt tačku

Osim Esponde, bliži pogled na dokument otkriva da su dva suosnivača Decentralanda također navedena sa adresama e-pošte koje nisu Decentraland.

Ordano, koji je trenutno savjetnik u Decentralandu, naveden je kao kontakt za drugu kompaniju Winah Securities, kojoj Genisis duguje oko 27 miliona dolara. Naime, dokument pokazuje da se Winah nalazi na istom spratu u istoj zgradi kao i Heliva.

I konačno, Genesis duguje 20 miliona dolara Meilichovoj kompaniji za igre Big Time Studios. Prema njegovom LinkedIn profilu, Ari Meilich je bio suosnivač Decentralend-a i tamo je radio do aprila 2020. kao voditelj projekta kada je napustio platformu i osnovao vlastitu kompaniju Big Time Studios. On također ostaje savjetnik Decentralanda.

Genesis je na kraju u četvrtak podnio zahtjev za zaštitu od bankrota po poglavlju 11 nakon sedmica spekulacija o finansijskom zdravlju kripto zajmodavca. Genesis Global Holdco LLC, plus podružnice Genesis Global Capital LLC i Genesis Asia Pacific Pte, uključeni su u stečajnu prijavu.

U podnesku, Genesis je procijenio više od 100.000 kreditora i između 1 milijarde i 10 milijardi dolara obaveza, kao i imovine. Druga dva entiteta, Genesis Global Capital LLC i Genesis Asia Pacific Pte, procijenili su svoju imovinu i obaveze u rasponu od 100 miliona dolara i 500 miliona dolara, respektivno.

Prema Bloombergovom izvještaju, Genesis ima za cilj da iskoristi proces poglavlja 11 za prikupljanje sredstava ili prodaju imovine. Ako se ovi napori pokažu neplodnim, povjerioci će na kraju biti vlasnici reorganiziranog poslovanja. Kompanija takođe ima 150 miliona dolara gotovine na raspolaganju koji bi se koristio za finansiranje procesa stečaja.

Podsjetimo, Genesis je objavio da je sredinom novembra prošle godine obustavio otkupe i nove kredite nakon kolapsa kripto mjenjačnice FTX, rekavši da su “nenormalni zahtjevi za povlačenje” premašili njenu “trenutnu likvidnost”.

U međuvremenu, Genesis je bio usred javnog spora sa velikom kripto berzom Gemini, koju su osnovali Cameron i Tyler Winklevoss. Genesis duguje blizancima više od 900 miliona dolara. Međutim, dospijeće nije pristanak na to kako je izvršni direktor DCG-a Barry Silbert rješavao stvari i čak je tražio njegovu smjenu s mjesta izvršnog direktora Digital Currency Group.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *