Crypto

Osnivači bi trebali smatrati VC firme svojim saveznicima dok grade na medvjeđem tržištu

Na ovogodišnju putanju medvjeđeg tržišta treba gledati kao na povoljnu priliku za osnivače Web3 da prikupe kapital i izgrade vrhunske proizvode. Neki od najsnažnijih preduzeća danas su izgrađeni tokom pada tržišta, a osnivači sada imaju stvarnu priliku da osiguraju da grade proizvode i usluge koji zadovoljavaju stvarne potrebe u stvarnom svijetu i gledaju dalje od prevelikih provjera kako bi pronašli najprikladnije poslovno partnerstvo.

Određivanje najboljih metoda za financiranje vašeg proizvoda i kompanije je od najveće važnosti, a ne odluka s kojom se žuri. To je radnja koja zahtijeva dužnu pažnju i akutno razumijevanje kako će partnerstvo funkcionirati i, što je još važnije, procvjetati suočeni s nepovoljnim tržištima. Međutim, prije nego što osnivač krene na put privlačenja investicija, važno je da može komunicirati o efikasnosti svog proizvoda na sadašnjim i budućim tržištima.

Samo 0,05% startupa uspijeva osigurati rizični kapital (VC), i kao takav, jedan od osnovnih zahtjeva pri privlačenju investicija je da vaš projekat može demonstrirati usklađenost tržišta proizvoda izgrađenu za uspjeh. Iako se ne odnosi na svaki investicioni scenario, demonstracija da je vaš proizvod koristan za vašu ciljnu publiku je ključna u procesu obezbeđivanja kapitala. Dakle, kako tačno izgleda snažna uklapanja na tržište proizvoda?

Kako su decentralizirane financije (DeFi) učvrstile svoje mjesto kao jedan od najjačih blokčein-ovih vrijednosnih prijedloga, mnoga inovativna DeFi rješenja pomaknuta su u prvi plan.

Decentralizovana naspram privatnih investicija

Nakon što ste neumorno radili na stvaranju najboljeg mogućeg proizvoda za tržište, sada ste možda spremni da istražite različite puteve prikupljanja kapitala koji su vam na raspolaganju. Zahvaljujući decentralizovanoj prirodi Web3, startupi mogu prikupiti kapital netradicionalnim sredstvima koja su se pojavila poslednjih godina, kao što su investicione decentralizovane autonomne organizacije (DAO). Dostupnost crowdsource financiranja u Web3, zauzvrat, postavila je pitanje vrijednosti tradicionalnog rizičnog kapitala i da li je on još uvijek potreban u industriji.

Realnost je da velika većina Web3 startupa i dalje traži ulaganje od VC-a. Bili smo svjedoci više od 16.000 kompanija koje su dobile kapitalnu podršku od VC firmi širom svijeta. Ovo je vjerovatno zbog razumijevanja da VC-ovi mogu ponuditi vrijednost koja je daleko izvan samo obezbjeđenja kapitala. Njihovo poslovno iskustvo, mreža i dodatne usluge čine ih tako uvjerljivim potencijalnim partnerima.

Za razliku od netradicionalnih investicionih mehanizama, VC investitori će također vjerojatnije podržavati startapove tokom njihovog života, pomažući u pripremi za buduće prikupljanje sredstava, a istovremeno imaju mogućnosti i diskreciju da se uključe u slučaju da se operacije startupa suoče s preprekama duž mape puta.

Povezano: Bitkoin će porasti 2023. – ali pazite šta želite

VC-ovi takođe dodaju vrijednost startupima kroz svoju poslovnu sposobnost, često pružaju decenije iskustva u osnivanju i skaliranju poslovanja koje se može koristiti za razvoj strategija za uspjeh u svakoj fazi poslovnog životnog ciklusa. Reputacija brenda koja ide uz ulaganja određenih igrača također se ne smije potcijeniti. Takva udruženja za startape u ranoj fazi njihovog životnog ciklusa mogu biti vrijedan resurs za mnoge projekte kako bi se riješili buke i uspostavili svoje mjesto u industriji.

Sa širokim industrijskim vezama, VC-ovi takođe mogu iskoristiti ovo da igraju važnu ulogu u obezbeđivanju kvalifikovanog osoblja za portfolio projekte. Inovativne strategije kao što su održavanje hakatona i događaja za programere su se pokazale kao efikasno sredstvo za privlačenje takvih talenata.

Poznavanje jezika kodiranja tradicionalno je bila glavna prepreka ulasku programera u industriju Web3. Mnogi slojevi 1 koriste manje uobičajene jezike za kodiranje, što otežava privlačenje programera da prave aplikacije. VC mogu ulagati u programe obuke i edukacije kako bi omogućili novoj grupi vještih talenata programera da migriraju u industriju i pomognu projektima u pronalaženju pravih talenata koji najbolje odgovaraju njihovom poslovanju.

Preusmjeravanje fokusa

Promjene tržišnih uvjeta dovele su do većeg fokusa na osnove poslovanja i osiguravanja da proizvodi i usluge budu razvijeni na višem kalibru od strane sposobnog tima koji se bavi relevantnim potrebama tržišta. Startapi bi također trebali iskoristiti ovaj period da se fokusiraju na njegovanje i razvoj svoje zajednice, koja će imati veliku riječ u uspjehu i dugoročnim izgledima poduhvata. Zaista, mnogi od trenutnih industrijskih divova kao što su Solana, Coinbase, Chainalysis i Uniswap su napravljeni tokom prethodnih medvjeđih tržišta.

Povezano: Kako će izgledati tržište kriptovaluta 2027. Evo 5 predviđanja

Bull runs obično vidi da se startupi i VC-ovi pune gotovine, ohrabrujući ih da nastave bez odgovarajućeg prilagođavanja tržištu proizvoda. Nasuprot tome, pala tržišta prisiljavaju timove da izgrade smislenu implementaciju proizvoda i usluga i pažljivo eksperimentišu sa čvrstim prijedlozima. To je također vrijeme za osnivače da slušaju svoju zajednicu i implementiraju povratne informacije, omogućavajući robusniju ponudu dugoročno.

Na mnogo načina, dinamika između startupa i VC-a može se posmatrati kao slična ličnim odnosima – uspostavljanje poverenja i ulaganje u vezu kroz pažljivo razmišljanje i razmatranje može imati dalekosežne uticaje na obe strane i njihove zainteresovane strane. U životu, nijedna veza nije jedinstvena za sve, tako da u konačnici startupi moraju ostati strpljivi dok ne pronađu partnera koji je spreman i voljan računati na njihovu zajedničku budućnost.

Marek Šandrik je direktor u RockawayX, firmi rizičnog kapitala koja podržava osnivače Web3. Završio je diplomu ekonomije i biznisa na Univerzitetskom koledžu u Londonu prije nego što je stekao MBA na London Business School.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *