Crypto

Osnivač MakerDAO-a predlaže ‘ozbiljno razmatranje’ depegging DAI od USD

MakerDAO (decentralizovana autonomna organizacija) osnivač Rune Christensen pozvao je članove zajednice da razmotre depegging Maker-ovog stabilnog DAI-a (MKR) iz USD, i možda (polako) ulazak u ethereum (ETH) – za šta je Vitalik Buterin tvrdio da bi bila „užasna ideja .”

Pisanje na DAO-ovom Discord kanalu, as čeznuti.finansije (YFI) core developer banteg podijeljenoChristensen je napisao članovima da,

“Mislim da bismo trebali ozbiljno razmisliti o pripremama za depeg od USD… gotovo je neizbježno da će se to dogoditi i realno je samo uz ogromne količine priprema.”

Osnivač je podijelio svoje obrazloženje iza ovog mišljenja, posebno se osvrnuvši na US Treasury sankcionisanje popularnog miksera Tornado Cash.

Kako je objavljeno, ove sedmice, trezor Ured za kontrolu strane imovine (OFAC) je efektivno zabranio uslugu miješanja kriptovaluta na Ethereum u SAD-u. Dok se činilo da se zajednica slaže da loši akteri nastoje koristiti usluge poput Tornado Cash-a za pranje sredstava, mnogi su tvrdili da su aplikacije koje pružaju privatnost važne, a većina se složila da će se potez OFAC-a vjerovatno pokazati kao prekretnica u regulaciji.

Značajno je da su se efekti zabrane odmah osjetili. Krugemitent stabilnog coina USD (USDC), počeo je naplaćivati ​​tokene, počevši od oko 75.000 USD vrijednosti stabilnog coina, koji su povezani s Tornadom.

Ovo je relevantno jer, prema Dai statistici, skoro 50% DAI-a je obezbeđeno od strane USDC-a.

Christensen je to napisao,

“Radila sam više istraživanja o posljedicama [Tornado Cash] sankcija i nažalost mnogo je ozbiljnija nego što sam prvo mislio.”

Developer banteg podijeljeno još jedan post u četvrtak, prema kojem MakerDAO zapravo razmatra pretvaranje svog USDC-a iz modula za stabilnost vezanja u ETH.

Međutim, suosnivač Ethereuma Vitalik Buterin opisao je ovo kao “užasnu ideju”, navodeći da je rizično, i da ako cijena ETH značajno padne, “vrijednost kolaterala bi se znatno smanjila” sa još problema i naknadnim posljedicama koje će vjerovatno uslijediti.

I Tron (TRX) osnivač Justin Sun se složio.

Važno, Christensen primetio to,

“Ono što sam zapravo napisao u neslogi u upravljanju proizvođačima je da bi ulaganje cjelokupnog kolaterala stabilnih kolaterala u ETH bila loša ideja.”

Međutim, dodao je da je polagano premještanje nekog kolaterala u ETH opcija „koja se može razmotriti“.

MKR se trguje po cijeni od 1,090 USD u 9:50 UTC, pad od 2% u jednom danu i porast od preko 3% u sedmici. Prema CoinGecko, DAI je 4. stabilcoin po tržišnoj kapitalizaciji sa 6,95 milijardi USD.

____


– Proizvođač raste dok Societe Generale traži zajam podržan tokenima obveznica
– MakerDAO se decentralizira

– Tornado Cash Zabrana puše vjetrove i podjele i jedinstva kroz kripto zajednicu
– Ministarstvo pravosuđa nije zadovoljno Celzijusom

– USD Coin će prestići rivalski Stablecoin Tether u narednim godinama – Anketa
– Lido DAO glasa protiv prodaje LDO 10M tokena Dragonfly Capitalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *