Crypto

Osnivač Crypto Unicornsa: P2E igranje je u dugoj ‘fazi sazrijevanja’

Kako je hype oko igranja za zaradu (P2E) igara i platformi počeo da jenjava početkom 2022. godine, učesnici Web3 su počeli naglašavati potrebu da igre budu „zabavnije“ i manje usmjerene na finansije.

U najnovijoj epizodi od NFT SteezAlyssa Expósito i Ray Salmond razgovaraju s Aronom Beierschmittom, izvršnim direktorom Laguna Games i osnivačem Crypto Unicornsa, o održivosti blockchain igara fokusiranih na P2E.

Za Beierschmitta, evolucija od igranja za zaradu do modela igraj i zaradi sugerira da još uvijek postoji eksperimentiranje i sazrijevanje za ove igre. “Ništa se nije promijenilo u stvaranju igara,” rekao je Beierschmitt. Ali s blockchain tehnologijom, kripto domoroci i igrači sada mogu igrati, posjedovati i potencijalno unovčavati od ovih modela igranja i zarade. Veće pitanje je da li je održivo?

Promjena paradigme i osjećaja P2E igranja

Što se tiče promjene u sentimentu oko P2E i načina na koji mu pristupaju Crypto Unicorns, Beierschmitt je rekao da “crta put do održivosti kroz kombinaciju ekonomske simulacije poljoprivrede” zajedno sa “petljama za igranje koje se temelje na vještinama” u stvarnom vremenu kako bi privukle više korisnika. u svoj ekosistem. Ove petlje za igre ne samo da moraju imati privid forme i funkcije, već moraju biti i zabavne i privlačne za igrače, kaže Beierschmitt.

Međutim, on je također priznao da igre zasnovane na blockchain-u nisu za svakoga i da je ciljna demografija Crypto Unicornsa više u skladu s onima koji su kripto-domaći.

Prema Beierschmittu, postoji nedostatak „usklađenosti poticaja za free-to-play“, pri čemu programeri maksimiziraju izvlačenje vrijednosti iz manjine igrača koji troše u besplatnim igrama. Ovaj disparitet stvara „neusklađenost u paradigmi“, pri čemu Web3 igranje omogućava igračima da dostignu novi nivo autonomije i vlasništva kada su u pitanju predmeti, sredstva i vještine u igri.

Za Beierschmitta, to je ono što model igraj i zaradi “uvjerljiv”, jer igrači potencijalno mogu zaraditi usput dok igraju svoju omiljenu igru. Web3 ne samo da omogućava igračima poreklo i vlasništvo, već su uz modele upravljanja igrači i učesnici sada ovlašćeni da preuzmu „vlasništvo nad pravcem igre, ekosistema i IP-a [intellectual property]“, rekao je Beierschmitt.

Povezano: Crypto Raiders objašnjava kako blockchain igre privlače nove korisnike na Web3

Ekonomije u igri su rad u toku

Ekonomije u igri su se pokazale kao ključna tačka za većinu igara igraj i zaradi. Kada je raspravljao o faktorima koji su neophodni da bi ekonomije u igri bile dugoročno održive, Beierschmitt je objasnio da je jedan faktor koji pomaže dinamika između pasivnih i aktivnih igrača. Pasivni igrači su oni koji ulažu u aktivne igrače kako bi napredovali u igri.

Međutim, Beierschmitt je naglasio da da bi dinamika bila održiva, moraju biti implementirane „petlje za igru ​​zasnovane na vještinama“ i „ponori tokena“ jer to vraća igrača nazad u ekonomiju i ekosistem. Kako je rekao Beierschmitt, većina igraj i zaradi igara još uvijek razvrstava svoj prijelaz iz „faze rasta“ u „fazu sazrijevanja“, ali on čvrsto vjeruje da postoji „svjetla budućnost u danima koji su pred nama!“

Za više o raspravi sa Aronom Beierschmittom, svakako poslušajte cijelu epizodu NFT Steez na novoj stranici Cointelegraph Podcasts ili na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts ili TuneIn.

Stavovi, misli i mišljenja izraženi u ovom podcastu su isključivo učesnici i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *