Crypto

Optimizam TVL raste za skoro 300% M/M uoči nadogradnje The Merge

Prema podacima DefiLlame, ukupna zaključana vrijednost (TVL) na Optimismu, rješenju za skaliranje sloja 2 za Ethereum blockchain, porasla je za 284% u posljednjih mjesec dana. Ogromna većina TVL-a sastoji se od korisnika koji pozajmljuju i pozajmljuju sredstva na Aave-u kroz lanac sloja 2 Optimizma.

Investitori su licitirali za digitalnu imovinu koja se odnosi na ekosistem Ethereum u iščekivanju nadogradnje The Merge, koja će vidjeti tranziciju blockchaina sa mreže za dokaz rada na mrežu zasnovanu na dokazu udjela.

Prema nedavnom pozivu programera Ethereum-a, okvirni datum za The Merge koji će doći online zakazan je za 19. septembar. Kao sloj 2 Ethereum blockchain-a, Optimism nastoji povećati ekosistem putem Rollup-a, ili off-chain računanja, kako bi ubrzao transakcije. Transakcije se snimaju na Optimizmu i finaliziraju na Ethereumu.

Projekat je dom za 35 protokola, uključujući razmjenu derivata Synthetix, decentraliziranu razmjenu Uniswap i automatizirani market mejker Velodrome. Zbog velikog obima korisničkih naloga za trgovinu na berzama (uključujući otkazivanja), trenutni kapacitet Ethereum blockchaina od 30 transakcija u sekundi nije dovoljno opremljen da podnese takvu potražnju. Međutim, neki stručnjaci predviđaju da bi se mreža potencijalno mogla povećati na 100.000 transakcija u sekundi nakon nadogradnje The Merge, s rješenjima sloja 2 koja dodatno povećavaju takav kapacitet.

Blokovi optimizma se konstruišu i izvršavaju na sloju-2, dok se korisničke transakcije skupljaju i šalju na Ethereum sloj-1. Na sloju 2, transakcije se odmah prihvataju ili odbijaju bez mempula, što omogućava brzo korisničko iskustvo. U skladu sa razvojem TVL-a, istoimeni tokeni projekta su takođe porasli za 300% u istom periodu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *