Crypto

Oporavak Crypto zahtijeva agresivnija rješenja za prevaru

Teško da je preterivanje reći da se naša industrija suočava sa teškim vremenima. Već neko vrijeme smo usred „kripto zime“, s cijenama glavnih, uključujući Bitcoin (BTC) i Eter (ETH), pada. Isto tako, mjesečni obim trgovanja nezamjenjivim tokenima (NFT) pao je za više od 90% od njihovog vrhunca u više milijardi dolara u januaru ove godine. Naravno, ovaj pad je samo pogoršan brojnim događajima crnog labuda koji su potresli kripto svijet, kao što su FTX i Three Arrows Capital. Uzeto zajedno, ne bi trebalo biti iznenađenje da se kriptovalute suočavaju sa deficitom povjerenja.

Dok se destruktivne akcije nepromišljenih izvršnih direktora moraju pozabaviti i pojedinci odgovorni za ove događaje moraju biti pozvani na odgovornost, naša industrija ne može stati na tome ako želimo da se oporavi. Kako bi se riješio deficit povjerenja s kojim se kripto suočava, bolja sigurnost za krajnjeg korisnika od prijetnji prijevara i hakova mora biti prioritet.

Ne mislite tako? Prema istraživačkoj firmi Chainalysis, 3,2 milijarde dolara vrijedna digitalna sredstva su ukradena 2021. Ne izgleda bolje za našu industriju ove godine, sa 718 miliona dolara ukupnih gubitaka povezanih s hakiranjem prijavljenih samo u oktobru. Kada je riječ o prijevarama, slika se zatamnjuje jer izvještaj za izvještajem pokazuje da su poznate kripto prevare, kao što su povlačenje tepiha i odvodnjavanje novčanika, u porastu. Između jula 2021. i avgusta 2022. godine, nevjerovatnih 100 miliona dolara u fondovima investitora izgubljeno je kroz nesofisticirane NFT prevare. I ovaj broj je vjerovatno nedovoljan s obzirom na to da su većina NFT prevara mikro-prevare koje utiču na pojedinačne korisnike koji nikada ne budu prijavljeni.

Povezano: Programeri su mogli spriječiti kripto hakove 2022. da su poduzeli osnovne sigurnosne mjere

Phishing linkovi varaju krajnje korisnike da isprazne svoje novčanike. Napredne šeme sa video zapisima koji obećavaju “OGROMNE POVRATKE” da ubede ljude da preuzmu lažni softver koji prevarantima daje pristup njihovoj imovini. Čak i direktni napadi koji ometaju mostove kao što su Ronin i Nomad. Osvrnite se oko sebe i vidjet ćete da prevare i hakovi ne koštaju samo kripto industriju milijarde u digitalnoj imovini – oni narušavaju povjerenje u kripto na značajniji način nego čak i događaji crnog labuda 2022.

Naravno, možemo izbjeći i izbaciti Sam Bankman-Frieds i Do Kwons i sve druge izvršne direktore lošeg glumca. Ali ako želimo uvjeriti širu javnost i kupce da je kriptovaluta sigurna za interakciju i ulaganje, moramo se direktno pozabaviti problemom prijevara i hakova.

Kako tačno možemo učiniti Web3 bezbednim za sve? Osnovni principi kriptovalute leže u decentralizaciji, transparentnosti i nepromjenjivosti. Kripto bi trebao biti za svakoga, a da bi to bio slučaj, mi kao industrija moramo smanjiti potrebne napore korisnika i povezanu razinu rizika u pogledu početka rada s kriptovalutom, bilo da se radi o kupovini ili trgovini NFT-ovima, ili kupovini i prodaji Bitcoina. Kako stoji, kripto je previše složena i teška za svakodnevnu upotrebu. Uz nedostatak boljeg alata i softvera za borbu protiv prevare, jednostavno je previše lako da se prevare i hakovi odvijaju i šire.

Povezano: 5 savjeta za ulaganje tokom globalne recesije

Razvoj alata za borbu protiv prevare je svakako jedan od načina na koji bi naša industrija mogla preokrenuti plimu protiv prevara i hakova. Neprestano povećanje ulaganja u sigurnosne slojeve i sisteme za kompenzaciju korisnika u slučaju hakova ili gubitaka povezanih s prevarama će pomoći. Ali ako trošak i glavobolja sigurnosti za krajnje korisnike ostanu veći u kripto nego što je to slučaj u tradicionalnim finansijama, robusna mainstream usvajanja nikada neće doći. Ovo je možda naša najveća prepreka oporavku industrije i uključivanju sljedećih 100 miliona korisnika.

Prvi korak u rješavanju problema je njegovo prepoznavanje. Naša industrija ima deficit povjerenja, a prevare i hakovi imaju isto toliko veze s tim kao i debakli FTX-a i Three Arrows. Kripto se često kolokvijalno naziva „mračnom šumom“, gdje transakcijske strane koje su identificirane kao eksploatativne obično završe eksploatirane (ili uništene). Ja lično ne želim da živim u mračnoj šumi, a ni korisnici. Na nama je da stvorimo osvijetljeni put naprijed. Sigurnost krajnjih korisnika više ne može biti samo popularna riječ za našu industriju – ona mora biti ključni stub našeg preokreta.

Riccardo Pellegrini suosnivač je i izvršni direktor Web3 Buildersa. Prethodno je radio na pozicijama, uključujući šefa proizvoda za razmjenu podataka Amazon Web Services, i kao izvršni direktor Crossfield Digital. Završio je dodiplomsku karijeru i stekao MBA na Univerzitetu Harvard.

Ovaj članak je u svrhu općeg informisanja i nije namijenjen i ne treba ga smatrati pravnim ili investicijskim savjetom. Stavovi, misli i mišljenja izneseni ovdje su isključivo autorovi i ne odražavaju nužno ili predstavljaju stavove i mišljenja Cointelegrapha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *