Crypto

Opet trendovi prevara u pretprodaji Amazon Crypto Tokena – Nemojte biti prevareni

Ne, ne postoji pretprodaja Amazon tokena ili bilo koji nadolazeći Amazon kripto novčić – stara kripto prevara iz 2021. godine se vratila i u trendu je na mreži.

Pretprodaja lažnih Amazon tokena

Još u decembru Avast antivirus je napisao post na blogu „Čuvajte se nove kripto prevare Amazon tokena“.

Objavili su snimke lažnih Amazon kripto reklama za koje se čini da ih objavljuju CNBC, The Guardian, Yahoo itd., ali su zapravo imitirani domeni koje su postavili prevaranti.

Lažni angažman se zatim dodaje pomoću botova – lažnih komentara, lajkova, dijeljenja i tako dalje.

Često kada se ova vrsta kripto prevara pojavi na platformama društvenih medija, uključujući Twitter, komentari su takođe zaključani, sprečavajući stvarne korisnike da napišu da je to prevara.

Postoji li pravi Amazon Crypto Token?

Još u 2017. godini i ranije, ideja da ‘Amazon kupuje Bitcoin’ ili ulaže u kriptovalute u nekom obliku dovela je ljude do FOMO-a na pozicije.

Zatim su se pojavile glasine da bi maloprodajni gigant mogao čak i lansirati Amazon kripto token – što se nikada nije materijaliziralo, a temeljilo se na oglasu za posao.

Amazon je izrazio interesovanje za kriptovalute i NFT, te je angažovao ‘voditelja za digitalne valute i blokčejn’, ali nikada nije pokrenuo vlastiti kripto token niti je najavio da će to učiniti.

Kao što su YouTuberi ove sedmice istakli, AMZ token, ili njegovi drugi nazivi ‘AMZTRX’, ‘AMZD2X’ ili slično je potpuno lažni Amazonov kripto projekat.

Prema Ahrefs podacima o ključnim riječima, ‘Amazon token presale’ se pretražuje u Google-u 2.000 puta mjesečno, a ‘Amazon crypto’ duplo više – a Avast je procijenio da je ova kripto prevara počiniocima donela 100.000 dolara ili više od kraja prošle godine.

Izbjegavanje prijevara prije prodaje kriptovaluta

Uvijek marljivo istražite nove kripto projekte i pretprodaju tokena, dobijajući drugo mišljenje od mjesta poput Reddita, nezavisnih kripto YouTube kanala i renomiranih kripto trgovaca na Twitteru.

Često kripto prevare koriste pokvareni engleski, lažne web stranice i imitiraju prave kripto utjecajne osobe ili postojeće projekte.

Nikada nemojte kliknuti na linkove koji su vam poslati neželjeno, niti komunicirajte jedan na jedan putem DM-a – administratori kripto Telegram grupa, na primjer, nikada neće slati poruku od vas da prvo tražite da ‘potvrdite svoj novčanik’, ili im dati svoju početnu frazu.

Ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerovatno je tako. Pregledali smo nekoliko legitimnih pretprodaja kriptovaluta na ovoj stranici, koje su potvrdile treće strane za reviziju kao što su Solid Proof i CoinSniper.

Leave a Reply

Your email address will not be published.