Crypto

Odobravanje spot kripto ETF-a je ‘sve o političkoj moći’ – Perianne Boring

Perianne Boring, osnivačica i izvršna direktorica grupe za zagovaranje blockchaina Chamber of Digital Commerce, stavila je nedostatak odobrenja fonda kojim se trguje na berzi Bitcoin u Sjedinjenim Državama direktno na predsjednika Komisije za vrijednosne papire Garyja Genslera, sugerirajući da je politika igrala veću ulogu od ekonomije .

Govoreći za Cointelegraph na Texas Blockchain Summitu u Austinu 18. novembra, Boring je rekao da su događaji oko kolapsa FTX-a možda “ohrabrili regulativu putem provođenja pristupa” američke Komisije za hartije od vrijednosti i trezora, pri čemu će se republikanski zakonodavci vjerovatno fokusirati na nadzor koristeći svoju većinu u Domu na sljedećem Kongresu. Prema riječima izvršnog direktora komore za digitalnu trgovinu, donošenje bilo koje vrste zakona – uključujući zakone o kriptovaluti, blockchain-u i stabilcoinima – bit će “nevjerovatno teško” u podijeljenoj vladi, što će učiniti vjerovatnijom mogućnost izvršnih naloga i regulacije putem provođenja.

„Na strani Predstavničkog doma, videćemo povećane napore u nadzoru, ali ne mislim da će kripto zapravo biti prioritet“, rekao je Boring. “Nadzorna saslušanja […] oni će imati ovlasti za izdavanje sudskih poziva, imaju ovlaštenje da daju zakletve, kako bi mogli dovesti različite ljude unutar agencija da ispitaju njihov pristup digitalnoj imovini.”

Izvršni direktor Komore je sugerirao da bi naizgled nedostatak hitnosti Kongresa mogao odgoditi donošenje zakona koji se odnose na kriptovalute, dok je fond kojim se trguje na berzi Bitcoin (BTC) ili ETF, bio u rukama SEC-a:

“Prošla je decenija otkako je prvi spot Bitcoin ETF predstavljen […] Još uvijek ga nemamo, ali imamo budući Bitcoin ETF. Pa, kako ovo ima smisla? Sve je u političkoj moći, tako da se zaista svodi na predsjednika Genslera.”

Povezano: Digitalna trgovinska komora kaže da je “došlo vrijeme” da SEC odobri Bitcoin ETF

Boring je pojasnio da je Gensler dao prioritet nadzoru kripto berzi prije nego što SEC odobri bilo kakvo sredstvo za ulaganje u kriptovalute. Pod predsjedavajućim SEC-a, financijski regulator je odbio ili odgodio odluke o brojnim aplikacijama za spot kripto ETF-ove, uključujući Grayscale, Bitwise, VanEck i ARK 21Shares. Grayscale je podnio tužbu protiv vladine agencije u junu nakon njenog posljednjeg odbijanja ETF-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published.