Crypto

Odlične vijesti: Trumpovi NFT-ovi porasli za 800%, Yuga Labs stavlja na crnu listu NFT razmjene i još mnogo toga

Dnevna prodaja Trump NFT-a porasla je za 800%

Kolekcija trgovačkih kartica bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa (NFT) svjedočila je ogromnom porastu dnevnog obima prodaje posljednjih dana.

U poređenju sa obimom prodaje od 17. januara, 18. i 19. januara zabeležili su skokove od 800% i 600% respektivno, prema agregatoru tržišnih metrika Cryptoslam.

Neki stručnjaci vjeruju da bi obnovljeno interesovanje moglo biti posljedica njegovog skorog povratka na društvene mreže, nakon izvještaja da se bivši predsjednik želi ponovo pridružiti Facebooku i Twitteru uoči kampanje za predsjedničke izbore 2024. godine.

Kolekcija od 45.000 samo-tematskih trgovačkih kartica lansirana je 15. decembra po početnoj cijeni od 99 dolara po komadu.

Kupci kolekcije su automatski uključeni u nagradnu igru ​​koja je uključivala “1000 nagrada”, uključujući večere jedan na jedan, zoom pozive i runde golfa sa bivšim predsjednikom.

Brzo su se rasprodali i zabilježili dnevni obim prodaje od preko 3,5 miliona dolara, ali su potom pali na početnu vrijednost od oko 26.000 dolara do kraja 2022.

Yuga Labs stavlja na crnu listu NFT tržišta

Kreator kluba Bored Ape Yacht Club (BAYC), Yuga Labs, blokirao je sekundarnu trgovinu svojim NFT-ovima “Sewer Pass” na tržištima koja ne podržavaju u potpunosti autorske naknade za kreatore.

NFT projekat je prvi put najavljen 12. januara i postao je dostupan za kovanje 17. januara.

Samo vlasnici Bored Ape Yacht Cluba ili Mutant Ape Yacht Cluba mogu iskovati Sewer Pass, koji služi kao ulaznica u novu NFT igru ​​zasnovanu na vještinama, pod nazivom Dookey Dash.

Autorska naknada je naknada koja se uzima od cijene prodaje i šalje kreatoru sadržaja, a Yuga Labs je glasno govorio o svom protivljenju širim promjenama unutar industrije na tržišta bez naknade.

Sewer Pass je zabilježio veliki obim trgovanja na sekundarnim tržištima, sa najnižom cijenom od 1,81 ETH (2,809 USD) i obimom prodaje od 15,627 ETH (24,267,411 USD) prema podacima iz NFT Price Floor-a.

Na osnovu naknade za autore od 5% Yuga Labsa, sekundarna prodaja kolekcije već im je ostvarila prihod od preko 1,2 miliona dolara.

Neopets prikupljaju 4 miliona dolara za izgradnju metaverzuma

Virtuelna web stranica za kućne ljubimce Neopets – koja je bila popularna tijekom 2000-ih – prikupila je 4 miliona dolara od investitora za igre na sreću i blockchain s planovima za stvaranje vlastitog metaverzuma.

Neke od kompanija koje obezbeđuju finansiranje su kompanija rizičnog kapitala Polygon Ventures, investicione firme HaskKet Capital i IDG Capital, kompanija za igre na sreću NetDragon Websoft i Avalancheov razvojni fond Blizzard Avalanche Ecosystem Fund.

Prema najavi, ‘Neopets Metaverse’ će biti virtualna igra za kućne ljubimce igraj i zaradi, zasnovana na originalu, i omogućit će igračima da “odgajaju, brinu se, prilagođavaju i bore se sa svojim Neopetima” na blockchainu.

U najavi, investicioni direktor HashKey Capitala Xao Xiao napominje: “Vjerujemo da GameFi igra ključnu ulogu u širem metaverzumu, služeći kao interaktivni sloj u lancu vrijednosti i ključni pokretač prometa na web 2 i web 3.”

Neopets je osnovan 1999. godine, a kompanija se nada da će Neopets Metaverse donijeti “čaroliju Neopetsa u pozitivno svježem svjetlu starim igračima, kao i privući i njegovati novu generaciju Neopetsa.”

Zajednica je imala neodoljiv odgovor na ovu najavu, a neki sugerišu da je njen prethodni pokušaj stvaranja metaverzuma Neopets bio promašen.

Kompanija je u početku lansirala NFT kolekciju koristeći Solana mrežu 12. novembra 2021., koja je navodno prošla toliko loše da je rezultirala haštagom #NoNeoNFT u trendu na Twitteru.

Dotaknite metaverzum, kažu istraživači

Tim istraživača sa Nacionalnog univerziteta u Singapuru (NUS) napravio je par haptičkih rukavica za koje vjeruje da mogu donijeti osjećaj dodira u metaverzum.

Izum, nazvan HaptGlove, je nevezana i lagana rukavica koja će omogućiti korisnicima metaverzuma da komuniciraju sa virtuelnim objektima na mnogo realističniji način prenoseći dodir i hvat.

Profesor koji radi na HaptGloveu koji je nosi. Izvor: NUSnews.

Kada korisnici stave HaptGlove, oni su u stanju da osete kada ruka njihovog virtuelnog avatara dodirne nešto, kao i da kažu koliko je objekat čvrst i kakvog je oblika kao rezultat toga što HaptGlove ograničava položaj prsta korisnika.

NUS tvrdi da će HaptGlove biti od koristi i u drugim oblastima, kao što su obrazovanje i medicina, tako što će omogućiti hirurzima da se pripreme za operacije u „hiperrealističkom okruženju“ ili dajući studentima praktično iskustvo učenja.

Iako koncept haptičkih rukavica nije nov, na primjer Meta radi na njihovoj vlastitoj verziji, iz NUS-a tvrde da je njihova u stanju korisnicima pružiti mnogo realniji osjećaj dodira u odnosu na druge koje postoje danas.

Oni koji rade na metaverse igrama sugerišu da je virtuelna stvarnost tako nezrela tehnologija, da ju je teško ugraditi u metaverse proizvode, tako da postojeće igre poput The Sandbox i Decentraland tek treba da u potpunosti uključe klijente virtuelne stvarnosti.

Još sjajnih vijesti:

18. januara NFT marketplace Rarible je najavio da će proširiti svoj alat za izgradnju tržišta kako bi uključio NFT kolekcije zasnovane na poligonu. Graditelj će omogućiti umjetnicima i projektima da prilagode vlastito tržište, a njegov izvršni direktor Aleksej Falin vjeruje da će tržnice zajednice postati budućnost kupovine i prodaje NFT-a.

Kripto berza Binance je 19. januara objavila da će pooštriti svoja pravila za NFT liste, zahtevajući od prodavaca da završe verifikaciju Know Your Customer (KYC) i da imaju najmanje dva sledbenika pre izlaska na platformu. Firma planira da “periodično pregleda” NFT liste koje “ne ispunjavaju njene standarde” i preporuči ih za brisanje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *