Crypto

Objašnjeni nedostaci dokaza rada i dokaza udjela

Proof-of-Work i Proof-of-Stake su vjerojatno najpoznatiji mehanizmi konsenzusa — ali novi se stalno pojavljuju.

PoW blockchains dugo su dominirali krajolikom kriptovaluta, a i Bitcoin i Ethereum koriste ovaj model. To znači da su rudari odgovorni za osiguranje mreže i validaciju transakcija — i kao rezultat su nagrađeni novim novčićima.

Međutim, uobičajena kritika koja se odnosi na Proof-of-Work odnosi se na to koliko energije koristi i na utjecaj koji takvi blockchain imaju na okoliš. Rudari moraju koristiti ogromne količine računarske snage za rješavanje proizvoljnih matematičkih jednačina. Potreban je napredniji hardver kako je industrija sazrijevala, uz porast potrošnje električne energije. 

Ovo je dovelo do toga da se Proof-of-Stake smatra ekološki prihvatljivijim pristupom. Rudare zamjenjuju validatori — čvorovi koji imaju finansijski udio u nesmetanom radu mreže. Dok zagovornici tvrde da ovo može koristiti 99% manje energije nego PoW, neki se plaše da PoS može dovesti do većeg nivoa centralizacije i cenzure. Ethereum je trenutno u procesu prelaska na ovaj mehanizam konsenzusa tokom spajanja — i bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj eksperiment s visokim ulozima proći.

Novi pristup poznat je kao Published Proof-of-Contribution, inače skraćeno PPoC. Ovdje svaki pojedini učesnik ima ulogu u osiguravanju da ekosistem bude decentraliziran, demokratski i kojim se dobro upravlja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.