Crypto

O podnošenju stečaja Genesisa odlučila je nezavisna komisija prema DCG

Matična kompanija Genesis Capital-a Digital Currency Group (DCG) negirala je učešće u podnošenju stečajnog postupka Genesisa u izjavi od 20. januara. Prema DCG-u, specijalna komisija nezavisnih direktora preporučila je i odlučila da podnese zahtjev za zaštitu od stečaja prema poglavlju 11.

Podnošenje zahtjeva za Poglavlje 11 omogućit će Genesisu da traži reorganizaciju dugova, imovine i drugih poslovnih aktivnosti. Kompanija je procijenila obaveze od 1 do 10 milijardi dolara, zajedno sa imovinom u istom rasponu. DCG je u saopštenju naveo da:

„Genesis ima svoj nezavisni menadžerski tim, pravne savetnike i finansijske savetnike, a imenovao je i posebnu komisiju nezavisnih direktora, koji su zaduženi za restrukturiranje Genesis Capitala i koji su preporučili i odlučili da Genesis Capital dokumentuje poglavlje 11. Ni DCG ni bilo koji njen zaposlenik, uključujući i one koji sjede u upravnom odboru Genesisa, bili su uključeni u odluku o podnošenju zahtjeva za bankrot.”

Samo Genesis kreditni subjekti (Genesis Global Holdco, Genesis Global Capital i Genesis Asia Pacific – zajednički poznati kao “Genesis Capital”) su podnijeli zahtjeve za zaštitu od bankrota. Genesis Global Trading i Genesisov subjekat za promptnu trgovinu i trgovinu derivatima će ostati operativan.

Povezano: Crypto Biz: DCG-ova ‘pažljivo osmišljena kampanja laži’?

DCG je rekao da namjerava nastaviti da posluje kao i obično, prema saopštenju, zajedno sa svojim drugim podružnicama, uključujući Grayscale Investments, Foundry Digital, Lino Group Holdings, CoinDesk i TradeBlock Corporation.

U pismu poslanom akcionarima 17. januara, DCG je potvrdio da duguje “526 miliona dolara dospijeća u maju 2023. i 1,1 milijardu dolara po menici koja dospijeva u junu 2032.” Kompanija je istakla da namjerava riješiti obaveze prema Genesis Capitalu u toku restrukturiranja. U pismu je također najavljeno zaustavljanje tromjesečne isplate dividende radi očuvanja likvidnosti, izvijestio je Cointelegraph.

Genesisovi problemi postali su očigledni nakon obustave povlačenja u novembru, za šta su okrivili “neviđena previranja na tržištu” koja su uslijedila nakon kolapsa FTX-a. Kompanija je kasnije otkrila da ima 175 miliona dolara zaglavljenih na FTX računu. Prekid povlačenja uticao je na klijente kripto berze Gemini i podstakao pozive odboru DCG-a da smijeni Barryja Silberta sa mjesta izvršnog direktora firme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *