Crypto

Novo otkriće: Američki tužioci su istraživali FTX mnogo prije nego što je razmjena propala

Neočekivani kolaps velike kripto berze FTX privukao je značajnu pažnju u medijima, ali nedavno otkriveni dokumenti ukazuju na to da je kompanija Sama Bankman-Frieda bila na radaru federalnih tužilaca mnogo prije nego što je FTX podnio zahtjev za bankrot.

Američko tužilaštvo za južni okrug New Yorka, predvođeno američkim odvjetnikom Damianom Williamsom, posvetilo je nekoliko mjeseci ispitivanju kripto berzi koje održavaju podružnice u SAD-u i u inostranstvu. U sklopu ovog postupka, tužioci na Menhetnu počeli su da istražuju masovne operacije razmene FTX-a, rekle su za Bloomberg osobe upoznate sa istragom.

Istraga, koja je navodno pokrenuta mjesecima prije kolapsa berze, ukazuje da su neki američki tužioci sa sumnjom gledali na operacije FTX-a. Dostupne informacije iz neimenovanih izvora koji su povezani sa istragom sugerišu da su tužioci bili posebno zainteresovani za ispitivanje poštovanja FTX-a sa Zakonom o bankarskoj tajni zemlje.

Zakon koji je usvojio Kongres 1970. godine, uveo je mjere protiv pranja novca u SAD obavezujući igrače finansijske industrije da vode evidenciju i podnose izvještaje u svrhu poreskih, krivičnih i regulatornih pitanja.

U međuvremenu, nakon raspada svog carstva, Bankman-Fried, osnivač FTX-a i bivši izvršni direktor, ulaže napore da prikupi svježi kapital kako bi klijenti bili cjeloviti uprkos podnesenim zahtjevima za bankrot.

Preduzetnik je najavio da se “lično sastaje” i sa potencijalnim investitorima i sa regulatorima kako bi uradili ono što mogu za kupce. “A nakon toga, investitori. Ali prvo, kupci”, rekao je Bankman-Fried u a tweet.

U isto vrijeme, kako FTX napreduje kroz svoje dobrovoljne stečajne postupke iz poglavlja 11, neki promatrači industrije zabrinuti su zbog rizika širenja širenja zaraze kripto ekosistemom.

Između ostalih, Joseph Ayoub, analitičar međunarodnog igrača finansijske industrije Citi, nedavno je rekao da vjeruje da se cjelokupna kripto industrija suočava s “ozbiljnim rizikom širenja zaraze samog ekosistema”, ali da je također malo vjerovatno da će takva zaraza biti dalje proširiti na naslijeđena finansijska tržišta.

“Unutar kriptovalute, nejasno je koliko daleko i koliko duboko ovo ide. Zaraza može trajati dosta vremena”, rekao je analitičar banke.

Ovo kaže da bi tekući problemi na tržištu mogli “također pružiti priliku drugim berzama da potencijalno preuzmu veći udio na tržištu jer je druga po veličini berza derivata i spot berza podnijela zahtjev za Poglavlje 11”, navodi Ayoub.

Leave a Reply

Your email address will not be published.