Crypto

Novi zakonski zakon daje Urugvajskoj centralnoj banci kontrolu nad nacionalnom kripto industrijom

Urugvajska vlada je u parlament predstavila zakon koji ubrzava regulaciju kripto prostora u zemlji i uspostavlja centralnu banku kao regulatorno tijelo.

Predstavljen 5. septembra, zakon nastoji da pojasni regulatorni okvir zemlje za imovinu kriptovaluta, navodeći da su sve kompanije koje pružaju usluge vezane za digitalnu imovinu, uključujući inicijalnu ponudu novčića (ICO) pod nadzorom Nadzornog odbora za finansijske usluge (SSF). , entitet centralne banke. Razmjene kriptovaluta, usluge skrbništva i sve finansijske usluge u vezi s ovom digitalnom imovinom također bi se trebale pridržavati propisa i najboljih praksi protiv pranja novca.

Dodatno, dokument definiše četiri vrste digitalne imovine: stabilne coine, tokene upravljanja, razmjenjivu imovinu i tokene duga, rekavši:

„Ako aktivnost koja se obavlja sa ovim instrumentima uključuje vršenje finansijskog posredovanja ili finansijske aktivnosti, ona će biti predmet regulacije i kontrole Centralne banke Urugvaja.“

Prošle godine, urugvajski senator Juan Sartori predstavio je nacrt zakona kojim bi regulisao kriptovalute i omogućio preduzećima da prihvate digitalna plaćanja, nastojeći „uspostaviti legitimnu, legalnu i sigurnu upotrebu u preduzećima koja se odnose na proizvodnju i komercijalizaciju virtuelnih valuta“.

Ovaj razvoj je dio tekućeg talasa zakona ili propisa kojima se sprovode vlade ili zakonodavci u Latinskoj Americi. Brazilska Komisija za vrijednosne papire i berzu navodno pokušava promijeniti svoj pravni okvir kako bi priznala tokene kao digitalnu imovinu ili vrijednosne papire. U augustu je predsjednik Paragvaja stavio veto na zakon kojim se želi priznati rudarenje kriptovaluta kao industrijska aktivnost, tvrdeći da bi velika potrošnja električne energije u rudarstvu mogla spriječiti širenje održive nacionalne industrije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.