Crypto

Norveški grad želi izbaciti “bučne” rudare bitkoina, odgovaraju stručnjaci

Postoji novi Bitcoin (BTC) energetski FUD u gradu: buka. U Sortlandu, norveškoj opštini, lokalno stanovništvo ratuje protiv rudara bitkoina kako bi osujetili dalji razvoj BTC rudarstva. Njihov najnoviji protest protiv proof-of-work (PoW) rudarenja je taj što je glasan.

Nije dovoljno da rudari Bitcoina u Sortlandu koriste 100% obnovljive izvore energije, otvaraju radna mjesta, pa čak i koriste otpadnu toplinu iz procesa PoW za sušenje drveta i morskih algi za lokalna poduzeća; to moraju učiniti tiho.

Sortland (crveno) u krajnosti Norveške. Izvor: Google

Kjetil Hove Pettersen, izvršni direktor lokalnog KryptoVaulta, objasnio je da bi to mogao biti još jedan slučaj medijskog okretanja usmjerenog na Bitcoin. Objasnio je situaciju za Cointelegraph:

„Obično su negativni glasovi ti koji privlače najveću medijsku pažnju; ovo se ne odražava na sva lokalna mišljenja.”

Pettersen je detaljno objasnio da su vlasnici mreže, u stvari, sretni što ugošćuju Bitcoin rudare – budući da rudari Bitcoina pomažu u balansiranju mreža (kao što je nedavno pokazano u Teksasu) – i da „postoji politička ili društvena cijena da se otvoreno govori o tome u današnjoj klimi. ” Lažni narativi koje mediji stvaraju nisu novi, prema Pettersenu:

“[…] Narativ da suzbijamo druge industrijske establišmente koristeći (skeptici koriste riječ „rasipanje“) toliko energije, a zapravo je suprotno. Ponekad nas optužuju da poskupljujemo energiju, što takođe nije tačno.”

Analitičar Arcane Research-a Jaran Mellerud i redovni saradnik Cointelegrapha objasnio je: “Sjeverna Norveška ima ogroman višak električne energije zbog male lokalne potražnje i ograničenog kapaciteta prijenosa.” Na sjeveru Norveške, gdje se nalazi Sortland, troškovi energije su vrlo niski, a nasukane hidroelektrane, zapravo, ima u izobilju.

Pettersen je naveo prednosti rudarenja bitkoina kao dodavanje većeg prihoda električnim mrežama lokalnih opština uz podršku ravnoteže mreže; smanjenje ukupnih mrežnih naknada za potrošače; otvaranje radnih mjesta; zarađivati ​​prihod za norvešku blagajnu dok Bitcoin rudari plaćaju poreze i konačno, doprinoseći nacionalnom trgovinskom bilansu Norveške. To je bez pominjanja direktne posljedice rudarenja Bitcoina, osiguravanja najveće svjetske kriptovalute.

OCD u Fondaciji za ljudska prava, Alex Gladstein je posjetio Kryptovault i govorio o “pozitivnim eksternalijama”. Izvor: Twitter

Pettersen je priznao da Bitcoin industrija ima „mnogo posla da uradi na pričanju naše priče i razbijanju mitova i zabluda“. Bitcoin pruža spas za mnoge širom svijeta – posebno na globalnom jugu – ali narativ da rudarenje Bitcoina koristi više energije od susjedne Finske i dalje primorava mejnstrim medijske publikacije.

Povezano: Sedam puta bitkoin rudari su učinili svijet boljim mjestom

Slično Pettersenu, za Melleruda je to pitanje pripovijedanja i narativa. On to sažeto sažima: „Opštine u severnoj Norveškoj trebale bi da cene rudarenje bitkoina kao način za lokalno prečišćavanje električne energije.“ Nastavio je:

Objekti za rudarenje bitkoina stvaraju lokalna radna mjesta i povećavaju prihod opštinama jer često posjeduju lokalne kompanije za proizvodnju električne energije.”

Nažalost, narativi koji demoniziraju Bitcoin rudarenje i potrošnju energije i dalje su na naslovnicama. Buka bi mogla biti sljedeća.

Leave a Reply

Your email address will not be published.